Light Rock Fishing - LRF

Είναι μία μορφή ψαρέματος που στηρίζεται στα τεχνητά ή στα βιοδιασπώμενα τεχνητά. Χρησιμοποιούμε υπερβολικά λεπτά εργαλεία, ώστε τα ψάρια να μην πονηρεύονται. Είναι πολύ τεχνικό ψάρεμα και πρέπει να κουράσεις το ψάρι (χαρακτηριστικό των τεχνικών με λεπτά εργαλεία) πριν το φέρεις στην απόχη σου. Μπορείς να ψαρέψεις από οποιοδήποτε σημείο της ακτής, που θεωρείς ότι μπορεί να έχεις επιτυχία.


LRF - η Σύγχυση της τεχνικής

του Μάρκου Βιδάλη

LRF - η Σύγχυση της τεχνικής

LRF κανονικά σημαίνει Light Rock Fishing. Μια μαγευτική τεχνική που θα κάνει τον καθένα να την αγαπήσει και να αγαπήσει το ψάρεμα γενικότερα! Μια τεχνική που ουδεμία σχέση έχει με το να γεμίσει το τηγάνι ή το τραπέζι μας. Απεναντίας σκοπό έχει να γεμίσει εμάς με όμορφες στιγμές και να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς για το μέγεθος αντιπάλους να δείξουν τις ικανότητες μάχης τους.

 Όχι δεν είναι μόνο για μικρά ψάρια. Τα μικρά ψάρια θα πιαστούν απλά πολύ συχνά λόγο του μικρού μεγέθους τεχνητών που θα χρησιμοποιήσουμε. Όμως τα πολύ λεπτά εργαλεία θα καταφέρουν να ξεγελάσουν και ιδιαίτερα μεγάλα και πονηρά ψάρια όπως λαβράκια, τσιπούρες και άλλα αρπακτικά με ακραίες αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα οι ικανότητές μας σαν ψαράδες και ο εξοπλισμός θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Πολύ αποδοτική τεχνική το LRF. To LRF είπα; Άραγε όταν κατεβάζω το σιλικονάκι μου στο βυθό και ψαχουλεύω τις πέτρες, κάνω LRF; Όταν πετάω το micropopperμου στον αφρό και βαράνε μελανούρια και ζαργάνες πάλι LRF κάνω; Μα πώς; Αφού δεν υφίσταται πέτρα (rock) πουθενά, και μένει σκέτο Light Fishing χωρίς το rock. Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε πολύ απλά, τι τελικά κάνουμε και ποια είναι η σωστή ονομασία της εκάστοτε τεχνικής. 

Το LRF

Όπως παραπέμπει η ονομασία του, είναι σχεδιασμένο να ψαρεύει ανάμεσα σε πέτρες με δολώματα ελάχιστου βάρους, στοχεύοντας πετρόψαρα όπως χάνους, πέρκες, στηρόπουλα και φυσικά σαργούς, τσιπούρες, μελανούρια και άλλα ψάρια της πέτρας. Στη Ελλάδα η έννοια LRF χρησιμοποιείται ευρέως για να καθορίσει την σημασία της λεπτότητας των εργαλείων της τεχνικής, δυστυχώς και όχι την ίδια την τεχνική. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της μεσογείου. Όμως είναι έτσι τα πράγματα;

Οι βασικές light τεχνικές γίνονται μία.

Όλα ξεκίνησα για ακόμα μια φορά από την χώρα του ανατέλλοντος ήλιου και εμείς ακολουθάμε. Μεταφράζουμε και πράττουμε ανάλογα! Είναι αλήθεια ότι από τις Light τεχνικές, πρώτη ξεπρόβαλε δυνατά το Light Rock Fishing όπου και το μάθαμε πρώτο. Όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το ψάρεμα με ακραία λεπτό εξοπλισμό ξεκίνησε στην Ευρώπη και μάλιστα στα γλυκά νερά. Δεν είχε καμία ιδιαίτερη ονομασία και στόχευε κυρίως στο ψάρεμα πέρκας με πολύ μικρά τεχνητά, σιλικόνες κλπ. Οι Ιάπωνες το εξέλιξαν και το προσάρμοσαν στη χρήση στο θαλασσινό νερό με ανάλογα τεχνητά, όλα όμως βασισμένα στις βασικές αρχές. Και ο άνθρωπος δημιούργησε το LRF. Kαι είδε ότι ήταν καλό. Και δημιούργησε πλήθος τεχνητών να το υποστηρίξουν. Και είδε ότι στην χρήση, μπορούσε να συλλάβει πληθώρα ψαριών όχι μόνο κοντά στις πέτρες αλλά και μεσόνερα ή και αφρό, αλλά και να εξελίξει το ψάρεμα στο βυθό για συγκεκριμένα βυθόψαρα. Και δημιούργησε την κατηγορία mebaru που στοχεύει ψάρια που μοιάζουν πολύ με τις σκορπίνες, το ajing που στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά στα σαφρίδια και κοκκάλια, ιδανικό κατ επέκταση και για μελανούρια, micro jigging με πλανάκια και άλλες διάφορες υποκατηγορίες.

Το να ψαρεύεις όμως στον αφρό με popperό πως είπαμε κάθε άλλο παρά LRF είναι. Την σύγχρονη εποχή οι υποκατηγορίες τείνουν να γίνουν μια. Πολλές εταιρείες ήδη αρχίζουν να την λανσάρουν, αφού βοηθάει να κατηγοριοποιεί εξοπλισμό πιο «γενικά» και να τον κάνει πιο ευκολοπούλητο, εύχρηστο και κατανοητό σε διάφορες τεχνικές. Τη νέα μεγάλη κατηγορία θα την ακούτε ως lightgame ή microgame και δεν έχει αλλάξει τίποτα ουσιαστικό παρά μόνο η ονομασία που θα περιλαμβάνει μέσα της, όλες τις υποκατηγορίες!

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ - LRF
Print
Back To Top