Στήρα

Η στήρα (επιστημονική ονομασία Epinephelus costae) είναι ψάρι της οικογένειας των Σερρανίδων. Ζει σε βαθειά νερά σε φυκιάδες, αλλά και σε βράχους. Οι στήρες που είναι σε μικρό μέγεθος, μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια σε μικρές ομάδες. Οι μεγάλες σε μέγεθος στήρες είναι μοναχικές και καθεμία ζει στη φωλιά της, είτε σε τρύπες είτε σε φωλιές.
Είναι παρόμοιο με τα είδη του βλάχου, του ροφού, της πιγγας και της σφυρίδας. Το μήκος του φτάνει μέχρι και τα 140 εκατοστά και βάρος τα 40 κιλα. Η ράχη του έχει καστανή και σκούρα απόχρωση(περίπου μαύρη). Έχει σχεδόν ίδια μορφή στις περισσότερο γέρικες, ενώ στις νεαρότερες έχει και 5-6 σκούρες παράλληλες γραμμές, οι οποίες ξεθωριάζουν όταν το ψάρι μεγαλώσει, αλλά παραμένουν ευδιάκριτες. Επίσης τα ενήλικα έχουν και χρυσή κηλίδα πίσω και πάνω από το βραγχιακό κάλυμμα.  Σε αντίθεση με το ροφό, δεν έχει κυνόδοντες και το κάτω σαγόνι της εξέχει αρκετά.


Deep Spinning - Γνωριμία με την τεχνική.

Του Μάρκου Βιδάλη Τ.272

Deep Spinning - Γνωριμία με την τεχνική.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μέχρι σήμερα οι βασικότεροι στόχοι στο spinning είναι ψάρια που κυνηγάνε κοντά στην επιφάνεια, όπως λαβράκια, λούτσοι, γοφάρια, κοκάλια, λίτσες, κυνηγοί και διάφορα τονοειδή όπως ντάσκες και παλαμίδες; Αυτό είναι κάτι φυσικό, αφού στο επίπεδο που ζουν και κυνηγάνε αυτοί οι αδηφάγοι άρπαγες, εκεί κυρίως «κολυμπούν» τα τεχνητά μας.

Shore inchiku - ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ με το ιδιαίτερο ΤΕΧΝΗΤΟ.

Του Μάρκου Βιδάλη Τ.264

Shore inchiku - ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ με το ιδιαίτερο ΤΕΧΝΗΤΟ.

Είναι φορές που τα ψάρια απλά δεν τρώνε με τίποτα. Είναι βαριεστημένα, νωθρά, ανόρεχτα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτίθενται σε κάτι γρήγορο όπως ο πλάνος μας. Όμως υπάρχει μια κατηγορία τεχνητών που ίσως μας δώσει κάποιες ακόμα ευκαιρίες. Το inchiku!

Τι είναι το inchiku

Κανονικά πρόκειται για μια κατηγορία τεχνητών που χρησιμοποιούνται κάθετα από βάρκα! Μιμείται μάλιστα κάποιο ψάρι που παλεύει με κάποιο κεφαλόποδο! Αυτή την «παράσταση» βλέπει το μεγάλο αρπακτικό και σπεύδει να επιτεθεί στα δυο «απασχολημένα» απρόσεχτα υποψήφια γεύματα!

Light Rock Fishing από το ΣΟΥΡΟΥΠΟ και μετά!

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου T.271

Light Rock Fishing από το ΣΟΥΡΟΥΠΟ και μετά!

...Με λίγα λόγια η κατάσταση έχει ως εξής, τις πρώτες μέρες της εισαγωγής του ψιλού στο τόπο ο παροξυσμός που θα διέπει τα ψάρια θα τα κάνει ευάλωτα στα τεχνητά μας με αποτέλεσμα όλοι να παίρνουμε τα ψάρια μας, στη πορεία όμως και αφού ο παροξυσμός αυτός σταδιακά σβήσει και τα ψάρια πάψουν να τρώνε το ψάρεμα με λεπτά εργαλεία είναι μια πολύ καλή και αποδοτική τεχνική για να τα και να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Τα ψάρια που θα συναντήσουμε με μεγαλύτερη συχνότητα αυτή την εποχή είναι τα λαβράκια και τα μελανούρια ενώ τα τοπιάρικα είδη όπως οι στήρες και οι σκορπίνες κάνουν αισθητά τη παρουσία τους, επίσης και οι εκπλήξεις από σπαρειδή δε λείπουν!

Heavy Spinning - Συναγρίδες, Στήρες και Μανάλια στα ρηχά!

Του Μάρκου Βιδάλη

Heavy Spinning - Συναγρίδες, Στήρες και Μανάλια στα ρηχά!

Σε γενικές γραμμές το spinning έχει συνδυαστεί με την χρήση τεχνητών σε λιμάνια ή βράχια και με κύριο στόχο κοκάλια, λίτσες, γοφάρια, λούτσους και λαβράκια. Και αν σας λέγαμε ότι η ίδια ακριβώςε τεχνική με μικρές παραλλαγές μπορεί να στοχεύσει άψογα συναγρίδες, μανάλια, στήρες και άλλα μεγάλα ψάρια - τρόπαια, τι θα λέγατε;

Shore Jigging Πλάνος ή Σιλικόνη;

Του Αντώνη Δρόσου

Shore Jigging  Πλάνος ή Σιλικόνη;

Ένα ερώτημα που μου απευθύνουν αρκετοί φίλοι ψαράδες που ξεκινούν ή ασχολούνται με την τεχνική του shore είναι για το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα αν είναι πιο αποδοτικό το ψάρεμα με πλάνο ή το ψάρεμα με σιλικόνες.  Επειδή η απάντηση εδώ δεν είναι μονολεκτική, αλλά ανοίγεται ένα μεγάλο θέμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή περιγραφή αυτής.

Back To Top