Σηκιός ή Παντελής

Ο κοινός μας Σηκιός ή Παντελής ή Οσκιός (Sciaena umbra). Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα.
Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σκαιός», όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά - υποφωτισμένα).
Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία και κατ' επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες, για την εξεύρεση της τροφής του.


SURF CASTING - Ψαρεύοντας σε παραλίες με μικτό βυθό.

του Αντώνη Πατενιώτη

SURF CASTING - Ψαρεύοντας σε παραλίες με μικτό βυθό.

Η βασική αρχή της τεχνικής του surfcasting, στηρίζεται όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε στην «Ηράκλεια» δύναμη των κυμάτων. Η φυσιολογική εξουδετέρωση της ενέργειας τους, ερχόμενα προς την ακτή, οξυγονώνουν και εμπλουτίζουν την περιοχή με διάφορα ωφέλιμα συστατικά. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό από μόνο του δεν είναι πάντα αρκετό για να καταφέρουμε να βάλουμε στο ψυγείο μας μερικά εκλεκτά ψάρια.

Δολώματα - Δύο Όστρακα για το ψάρεμα του Σαργού.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Δολώματα - Δύο Όστρακα για το ψάρεμα του Σαργού.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό ψαράδων, το φαραώ αποτελεί το καλύτερο δόλωμα για ψάρεμα του σαργού. Κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω και εγώ μαζί τους, αλλά...

Back To Top