Ντάσκα - Καρβούνι

Πρόκειται για ψάρι πελαγόδρομο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των τονοειδών με μεγέθη που φτάνουν τα 20 κιλά σε βάρος και τα 100 εκατοστά σε μήκος. Τα πιο συνηθισμένα όμως που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από την ακτή, είναι ψάρια από το μισό κιλό έως τα πέντε - έξι και πιο σπάνια ψάρια που αγγίζουν ακόμα και τα δέκα(!) κιλά. Η επιστημονική του ονομασία είναι Euthynnus Alletteratus ενώ πολλές και διαφορετικές ονομασίες δίνονται σε αυτό το ψάρι κατά τόπους όπως καρβούνι, παλαμίδα, ντάσκα, ορτσίνι, τονάκι και κοπάνι με τα επικρατέστερα να είναι τα ντάσκα και καρβούνι. Χαρακτηρίζεται από σφιχτό μυώδες, τορπιλοειδές σώμα, πάρα πολύ δυνατή ουρά και ακραία αντανακλαστικά, προσόντα τα οποία καθιστούν το ψάρι αυτό ικανότατο κυνηγό και πολύ δυνατό αντίπαλο.


Shore Jigging Πλάνος ή Σιλικόνη;

Του Αντώνη Δρόσου

Shore Jigging  Πλάνος ή Σιλικόνη;

Ένα ερώτημα που μου απευθύνουν αρκετοί φίλοι ψαράδες που ξεκινούν ή ασχολούνται με την τεχνική του shore είναι για το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα αν είναι πιο αποδοτικό το ψάρεμα με πλάνο ή το ψάρεμα με σιλικόνες.  Επειδή η απάντηση εδώ δεν είναι μονολεκτική, αλλά ανοίγεται ένα μεγάλο θέμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή περιγραφή αυτής.

Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Tο καλοκαίρι για τους περισσότερους ψαράδες θεωρείται "νεκρή" περίοδος για μεσαίο spinning αφού θεωρούν ότι δε αξίζει το κόπο λόγω των αδιάφορων ψαριών και του μεγάλου αριθμού των μικρόψαρων, είναι όμως έτσι τα πράγματα; Φυσικά και όχι αφού υπάρχουν ψάρια την εποχή αυτή τα οποία δραστηριοποιούνται περισσότερο τη ζεστή εποχή του χρόνου όπως οι λίτσες, οι λούτσοι, οι κυνηγοί και τα τονοειδή.

Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Λίγο πολύ όσοι ασχολούμαστε με το spinning έχουμε τσακώσει κάποιο ψάρι, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα μεγάλα minnow. Τα τελευταία χρόνια, τα τεχνητά αυτά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στη συλλογή κάθε spinner, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα τεχνητά αυτά όταν εμφανίστηκαν στο ελληνικό προσκήνιο, στην αρχή της δεκαετίας.

Shore Jigging - Στοχεύοντας ντάσκες με πλανάκια.

Tου Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Shore Jigging - Στοχεύοντας ντάσκες με πλανάκια.

Αν και ο φετινός χειμώνας έως και τη στιγμή που γράφω αυτές τις στιγμές είναι πολύ light, χωρίς τα κρύα των προηγούμενων ετών και με το σκηνικό του ελάχιστου χιονισμένου Παναχαϊκού όρους Δεκέμβρη μήνα να συνεχίζει να χαλάει τη ψαρευτική μου ψυχολογία.

Τα κυνηγιάρικα δεν τρώνε τέτοια πράματα (μοσχιούς)...

του Γιάννη Παπαθανασίου

Τα κυνηγιάρικα δεν τρώνε τέτοια πράματα (μοσχιούς)...

Αυτό κι αν είναι "γεγονότο"...

Αυτά τα ζουλάπια που δε τα λογαριάζεις πως θα βαρέσουνε τέτοια δολώματα μυστήρια, έτσι και μπούνε στην ψαρεύτρα και στα σημάδια σου, μην εκπλαγείς απ’ τις προτιμήσεις τους. Γουφάρια και μαγιάτικα ιδίως, θα τον τιμήσουνε το μοσχιό και δε θα τον προσπεράσουνε νάσαι σίγουρος. Ρώτα όποιονε απ’ τους παλιότερους θες κι άμα σου πει πως ο μοσχιός δεν είναι καλοδόλωμα σφύρα μου. Τι νομίζεις δόλωνε ο κόσμος τους καιρούς που πέρασαν και ξεχάστηκαν; Φαραούς και ολλανδούς;

Back To Top