Γοφάρι

Το Γοφάρι ή λουφάρι είναι η κοινή ονομασία του ψαριού που το επίσημο όνομά του είναι Πωματόμος η χορεύτρια (λατ:, Pomatomus saltatrix) ή Τεμνόδος ο πηδηκτής. Συγγενεύει με το σαβρίδι και το μαγιάτικο. 
Είναι ένα μεγάλο ψάρι που ζει στην ανατολική Μεσόγειο. Το μήκος του φθάνει και τα 2 μέτρα και το βάρος του τα 50 κιλά.


Shore Jigging Πλάνος ή Σιλικόνη;

Του Αντώνη Δρόσου

Shore Jigging  Πλάνος ή Σιλικόνη;

Ένα ερώτημα που μου απευθύνουν αρκετοί φίλοι ψαράδες που ξεκινούν ή ασχολούνται με την τεχνική του shore είναι για το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα αν είναι πιο αποδοτικό το ψάρεμα με πλάνο ή το ψάρεμα με σιλικόνες.  Επειδή η απάντηση εδώ δεν είναι μονολεκτική, αλλά ανοίγεται ένα μεγάλο θέμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή περιγραφή αυτής.

Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Tο καλοκαίρι για τους περισσότερους ψαράδες θεωρείται "νεκρή" περίοδος για μεσαίο spinning αφού θεωρούν ότι δε αξίζει το κόπο λόγω των αδιάφορων ψαριών και του μεγάλου αριθμού των μικρόψαρων, είναι όμως έτσι τα πράγματα; Φυσικά και όχι αφού υπάρχουν ψάρια την εποχή αυτή τα οποία δραστηριοποιούνται περισσότερο τη ζεστή εποχή του χρόνου όπως οι λίτσες, οι λούτσοι, οι κυνηγοί και τα τονοειδή.

Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Λίγο πολύ όσοι ασχολούμαστε με το spinning έχουμε τσακώσει κάποιο ψάρι, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα μεγάλα minnow. Τα τελευταία χρόνια, τα τεχνητά αυτά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στη συλλογή κάθε spinner, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα τεχνητά αυτά όταν εμφανίστηκαν στο ελληνικό προσκήνιο, στην αρχή της δεκαετίας.

Spinning - Στην σιγουριά του λιμενοβραχίονα

του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Στην σιγουριά του λιμενοβραχίονα

Για πολλά χρόνια το ψάρεμα με τεχνητά δολώματα ήταν συνώνυμο με τα λιμάνια. Οι περισσότεροι ψαράδες βέβαια αφιέρωναν σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον τους στην εσωτερική πλευρά αυτού, κάτι που είναι λογικό αφού τα φώτα συγκεντρώνουν το πληθυσμό του «ψιλού» και αυτός με τη σειρά του θα προσελκύσει τους κυνηγούς.

Τα κυνηγιάρικα δεν τρώνε τέτοια πράματα (μοσχιούς)...

του Γιάννη Παπαθανασίου

Τα κυνηγιάρικα δεν τρώνε τέτοια πράματα (μοσχιούς)...

Αυτό κι αν είναι "γεγονότο"...

Αυτά τα ζουλάπια που δε τα λογαριάζεις πως θα βαρέσουνε τέτοια δολώματα μυστήρια, έτσι και μπούνε στην ψαρεύτρα και στα σημάδια σου, μην εκπλαγείς απ’ τις προτιμήσεις τους. Γουφάρια και μαγιάτικα ιδίως, θα τον τιμήσουνε το μοσχιό και δε θα τον προσπεράσουνε νάσαι σίγουρος. Ρώτα όποιονε απ’ τους παλιότερους θες κι άμα σου πει πως ο μοσχιός δεν είναι καλοδόλωμα σφύρα μου. Τι νομίζεις δόλωνε ο κόσμος τους καιρούς που πέρασαν και ξεχάστηκαν; Φαραούς και ολλανδούς;

Back To Top