LRF - Πως να παραμείνεις αόρατος

Του Νίκου Κόκκινου

LRF - Πως να παραμείνεις αόρατος

Η τέχνη του να παραμένεις αόρατος ώστε να μην κινείς υποψίες σε ένα τόσο καθαρό και διαυγές περιβάλλον όπως η θάλασσα. Η τεχνική με τα πιο απρόσμενα αποτελέσματα και με την μεγαλύτερη ποικιλία θηραμάτων.

Όπως γνωρίζουμε, το LRF το χρησιμοποιούμε και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, χωρίς κανέναν περιορισμό. Όπως επίσης και τα αλιεύματα αρχίζουν να αποκτούν μεγάλο μέγεθος πάνω σ’ αυτήν την  «ελαφριά» μορφή ψαρέματος. Στη συγκεκριμένη τεχνική δεν περιοριζόμαστε μόνο από την ακτή αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και στα βράχια, στα λιμάνια, παραλίες και από βάρκα. Η επαφή με τα λεπτά εργαλεία θα σας εκπαιδεύσει στο να χειρίζεστε καλύτερα ένα θήραμα και να σας τροφοδοτεί με υπομονή μέχρι να έρθει το ψάρι στον αφρό. Ο συνδυασμός και η συνεργασία των συγκεκριμένων εργαλείων πρέπει να είναι αρμονικός. Ναι, υπάρχουν πανάκριβα σετ αλλά δεν σας υποχρεώνει κανένας να φτάσετε τόσο ψηλά. Το συγκεκριμένο ψάρεμα λόγω του ότι ο εξοπλισμός μας είναι ελαφρύς μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση. Τα συγκεκριμένα παρελκόμενα που θα χρειαστούν γι’ αυτήν την τεχνική μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό τσαντάκι.

Τρόπος ψαρέματος

Παντού σε όποιο μέρος και να βρεθούμε και όποια εποχή και ειδικά εάν γνωρίζουμε τον τόπο, τόσο το καλύτερο για εμάς. Χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο δεν έχει καμία σημασία. Απλά η παραλία σου αυξάνει την έκταση στο ψάρεμα, τα βράχια σε περιορίζουν σε ένα βαθμό και η βάρκα σου δίνει τη δυνατότητα ελευθερίας. Κάθε τόπος φιλοξενεί τα δικά του ψάρια, και άλλα ψάρια θα βρούμε στην αμμούδα, άλλα στα βράχια και άλλα στο λιμάνι. Ανάλογα θα πρέπει να επιλέξουμε τα δολώματα μας. Θέλουμε αφρό και ζαργάνες ή μελανούρια, λιλιπούτεια minnowsθα μας καλύψουν, θέλουμε βυθό και μουρμούρες, σκουληκάκια σιλικόνης θα κάνουν την δουλειά. Για όλα υπάρχει λύση.

Καλάμια

Στο LRF θα χρησιμοποιήσουμε καθαρά εξιδανικευμένα καλάμια για αυτή την τεχνική. Αλλιώς δεν γίνεται.Τα εργαλεία είναι ψιλά και απαιτούμενα έχουμε όσο το δυνατόν τα πιο άψογα. Τα καλάμια θα τα αναγνωρίσουμε λόγω του lureweightτο οποίο αναγράφεται πάνω στο κάτω στέλεχος του και θα ξεκινάει από 0,4 γραμμάρια ή 0,5 γραμμάρια και θα φτάνει μέχρι τα 7 συνήθως, το πολύ 10 γραμμάρια, οπότε βλέπουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος γραμμαρίων το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουμε το βάρος του τεχνητού ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το μήκος του καλαμιού μπορεί να ξεκινήσει από τα 2,20 έως τα 2,80m και επίσης υπάρχει και η κατηγορία των longcastπου μπορεί να ξεπερνάνε και τα 2,80m τα οποία μας χαρίζουν πολύ καλές και μακρινές βολές ειδικά αν ψαρεύουμε από παραλία.  Τα καλάμια χωρίζονται και σε μία άλλη κατηγορία. Αυτά με την solid μύτη (συμπαγή) που ονομάζονται solidtipτα οποία είναι ικανά να διαχειριστούν τις μικρές μολυβοκεφαλές που είναι αρματωμένες με σιλικόνη. Η άλλη κατηγορία είναι με την κούφια μύτη (tubular) που τα χρησιμοποιούμε για τα σκληρά τεχνητά. Άλλη πληροφορία που μας αναγράφεται πάνω στο καλάμι είναι και το τι νήμα μπορεί να διαχειριστεί. Για παράδειγμα μπορεί να γράφει linepe # 0,2 - 0,6. Μην σας τρομάζουν αυτά τα νήματα, αυτές τις διαμέτρους θα χρησιμοποιείτε και τα καλάμια πάντα μαζί με αξιόπιστους μηχανισμούς θα τα διαχειριστούν άψογα!

Μηχανισμοί 

Η αγορά που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ μετά το καλάμι. Τα εργαλεία μας πρέπει να έχουν αρμονία και συνοχή μεταξύ τους. Το μέγεθος που θα επιλέξουμε θα κυμαίνεται από 1.000 έως και 2.500 αναλόγως με την εταιρεία που θα επιλέξουμε. Μεγάλη βάση θα δώσουμε στο βάρος του μηχανισμού πράγμα το οποίο θέλουμε να είναι ελαφρύ. Συγκεκριμένη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στον μηχανισμό ώστε αυτός να μπορεί να διαχειριστεί τα λεπτά νήματα. Τα φρένα μας θα πρέπει να είναι γραμμικά και να μην ξεπερνούν τα δύο κιλά. Δεν χρειάζεται σ’ αυτούς τους μηχανισμούς να έχουν 300 μέτρα νήμα, άρα αν έχουν ρηχή μπομπίνα, ακόμα καλύτερα.

Νήματα

Το νήμα που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γι’ αυτήν την τεχνική θα πρέπει να είναι PE0.1 έως και ανώτερο PE0.6 . Η ποιότητα πρέπει να είναι τέλεια και θα πρέπει να έχει καλή και ολοστρόγγυλη πλέξη και κατά προτίμηση να είναι οκτάκλωνο. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στην αγορά με μεγάλο εύρος τιμής. Επιλέξτε αυτό που εσείς θεωρείτε σωστό!

Παράμαλλα

Εδώ πρέπει να παίζει ρόλο η ποιότητα! Το παράμαλλο είναι αυτό που θα συνεργαστεί με το νήμα, την παραβολή του καλαμιού και το πόσο γραμμικά φρένα έχουμε. Η σχέση αυτή και των τεσσάρων πρέπει να είναι αρμονική. Η διάμετρος που θα πρέπει να έχει, είναι από 0,13 έως 0,21 mm. Ανάλογα με το θήραμα και με την ένταση της μάχης καλό θα ήταν, να το αλλάζαμε. 

Παραμάνες

Θα βρείτε πολλές στο εμπόριο, το μέγεθος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το 00 και 000.

Τεχνητά

Minnows, vibrating, pencils, jigs, σιλικόνες.Ένας απλός χαμός με τα τεχνητά πρωταγωνιστές, πολλά! Προτιμήστε τεχνητά με μέγεθος από 4,5 έως 6 εκατοστά και στα χρώματα μην βάλετε περιορισμό. Πλανάκια από 4 έως 10 γραμμάρια, απίστευτη βολή, μεγάλο ψαρευτικό πεδίο από τον βυθό ως τον αφρό και με στόχο σχεδόν όλα τα ψάρια. Σιλικόνες και μολυβοκεφαλές έχετε καταλάβει πια ότι υπάρχουνε άπειρες. Πολλά χρώματα, σχέδια, τύποι, με μυρωδιά με φερορμόνες, καβουράκια, σκαθάρια, γαρίδες, γόνος από καλαμαράκια, ένας απλός παράδεισος δολωμάτων. Οι μολυβοκεφαλές υπάρχουν σε πάρα πολλά σχέδια, χρώματα, βάρη το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να υπάρχει αρμονία της μολυβοκεφαλής με την σιλικόνη. Υπάρχει και η εφαρμογή του texasrigη οποία έχει εφαρμογή με συρόμενο μολύβι, απλά στο άκρο του μολυβιού επειδή υπάρχει ελεύθερο το αγκίστρι με την σιλικόνη δημιουργούμε κατά κάποιο τρόπο πιο φυσική πλεύση σε μια για παράδειγμα βιοδιασπώμενη σιλικόνη. Τέλος, η επιλογή είναι καθαρά δική σας.

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  


  • 1. Σε μια τόσο «ευαίσθητη» τεχνική που τα πάντα κρίνονται στην λεπτομέρεια, δεν υπάρχει χώρος για αμφιβόλου ποιότητος νήμα ή παράμαλλο.
  • 2. Στις μέρες μας υπάρχουν αξιόλογα καλάμια LRF με πολύ λογική τιμή!
  • 3. Όσο πιο «λεπτοί» παραμένουμε, τόσο περισσότερες επιτυχίες έχουμε.
  • 4. Να είστε σίγουροι για τους κόμπους σας, αλλιώς καθίστε σπίτι.
  • 5. Όσο πιο λεπτό παράμαλλο και νήμα, τόσο καλύτερη συμπεριφορά τεχνητού.
  • 6. Όσο πιο λεπτό παράμαλλο και νήμα, τόσο καλύτερη βολή σε κάθε τύπο τεχνητού.
  • 7. Προρύθμιση φρένων κατά το ψάρεμα, περίπου 200-300 γραμμάρια.
  • 8. Το LRF έχει εφαρμογή το καλοκαίρι σε τεράστια ποικιλία ψαριών και διασκέδαση, αλλά το χειμώνα σε λίγα, μεγάλα και πονηρά ψάρια.
  • 9. Να νιώθετε ασφαλείς και αισιόδοξοι με το ψαρευτικό σας σύνολο.
  • 10. Ποτέ δεν πάμε για LRF χωρίς απόχη.
  • 11. Άλλες μολυβοκεφαλές χρησιμοποιούμε στον αφρό, άλλες στα βράχια, και άλλες όταν σέρνουμε το τεχνητό στην άμμο.
  • 12. Για αυτή την τεχνική υπάρχουν εξειδικευμένα και πολύ αξιόπιστα τετράκλωνα νήματα!
  • 13. Το βράδυ τα τσιμπήματα είναι λίγα, από μεγάλα όμως ψάρια.
  • 14. Τα microπλανάκια είναι ιδανικά για όλα τα ψάρια και όλα τα επίπεδα του νερού!
  • 15. Μην ξεχνάτε και τα micropoppers. Συχνά είναι αναντικατάστατα!
ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top