Σηκιός ή Παντελής

Ο κοινός μας Σηκιός ή Παντελής ή Οσκιός (Sciaena umbra). Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα.
Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σκαιός», όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά - υποφωτισμένα).
Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία και κατ' επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες, για την εξεύρεση της τροφής του.


Μοσχιός για Συναγρίδες.


του Γιάννη Παπαθανασίου

Μοσχιός για Συναγρίδες.

Λαβράκια, μανάλια, τσιπούρες και συναγρίδες της αριστοκρατίας δεν θα πούνε όχι στο καλοδόλωμα το μοσχιό.

Η συναγρίδα τον θέλει ολόφρεσκο κι ολόκληρο.

Τέτοιους καιρούς πιάνει ρηχά εκεί που δεν πάει ο νους σου.

Στα δυο μέτρα νερό και κυνηγάει. Θα σέβρει στο ξημέρωμα κι αν δεν είσαι απίκο να την προφτάσεις θα πάει να τρυπώξει να μπλέξει τη μισινέζα γύρω - γύρω στο βράχο και τη φυκιάδα και χαιρέτα την.

Αν καταφέρεις και πάρεις την πρώτη που θα σου βαρέσει, κολλητά θα πάρεις κι άλλη πιο μουρντάρα γιατί θάχει ξεθαρευτεί. Η συναγρίδα αντίθετα με την τσιπούρα θέλει το λιανό να παίζει στο ψαροτόπι. Κάτι καλογριές, κάτι σπάρια, γυούλια, πέρκες και τα ρέστα, τα γουστάρει πολύ.

Ιδίως αυτά τα μουσμουλάκια που βράζει ο τόπος ένεκα γεννητούρια της Άνοιξης, τα κάνει μπίλιες. Κι αυτή θέλει δόλωμα μεγάλο και το φρέσκο μοσχιουδάκι που μοσχοβολάει είναι η αδυναμία της.

Εργαλείο δεν πρόκειται να λογαριάσει αν είναι χοντρό ή λιανό κι επειδή έχει αγάντα μεγάλη στα πρώτα κεφάλια και δόντια μπροστά κυνόδοντες, κανόνισε νάναι το εργαλείο ανάλογο.

Στην αρχή ότι κάνει, μετά μένει κόκαλο κι έρχεται με το βάρος της.

Δεν είναι σαν την τσιπούρα που θα σε βασανίσει μέχρι τελευταία ώρα και θα καταμασήσει το παράμαλλο.


 

 

 

ΚατηγορίαΔΟΛΩΜΑΤΑ
Print
Back To Top