Κέφαλος

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάριαχρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι "Μουγίλος ο κέφαλος" (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των "μουγιλιδών" (Mugilidae).


Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Τα «θερινά» τεχνητά και πως να τα αξιοποιήσετε!

Tο καλοκαίρι για τους περισσότερους ψαράδες θεωρείται "νεκρή" περίοδος για μεσαίο spinning αφού θεωρούν ότι δε αξίζει το κόπο λόγω των αδιάφορων ψαριών και του μεγάλου αριθμού των μικρόψαρων, είναι όμως έτσι τα πράγματα; Φυσικά και όχι αφού υπάρχουν ψάρια την εποχή αυτή τα οποία δραστηριοποιούνται περισσότερο τη ζεστή εποχή του χρόνου όπως οι λίτσες, οι λούτσοι, οι κυνηγοί και τα τονοειδή.

Αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη σωστή προσέγγιση αυτών των ψαριών από μέρους μας θα μας προσφέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο τα τεχνητά χωρίζονται σε δυο μεγάλες οικογένειες, τα τεχνητά μίμησης και τα τεχνητά αντίδρασης. Την εποχή αυτή λοιπόν όπου το ενδεχόμενο ψάρι είναι "γεμάτο" από τα μικρόψαρα που έχουν κατακλίσει τη θάλασσα είναι πλήρες άρα και πονηρεμένο στο έπακρο, άμεσο επόμενο είναι να εξετάσει δεύτερη ή και τρίτη φορά κάθε ενδεχόμενη παγίδα μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπό αυτές τις συνθήκες τα ψάρια δείχνουν μια ασυνήθιστη προτίμηση στα τεχνητά τύπου αντίδρασης αφού στα "τοπιάρικα" ψάρια όπως τα λαβράκια ο παράγοντας της περιοχικής κυριαρχίας είναι πολύ σημαντικός. Πως θα σας φαινόταν λοιπόν η ιδέα του να πάτε για ψάρεμα με τη πλειοψηφία των τεχνητών σας να αποτελείται από τεχνητά όπως popper, skipper, walk the dog, πλανάκια και κουτάλια; Προσωπικά τα παραπάνω τεχνητά πέρασαν χρόνια μέχρι να τα εμπιστευτώ και να τους δώσω τις ευκαιρίες που έπρεπε ώστε να επωφεληθώ από τη χρήση τους, ας τα δούμε όμως από μια πιο κοντινή ματιά.

Καλοκαιρινές παλαμίδες με walk the dog

Popper: Πρόκειται για τα κλασσικά τεχνητά με το κάπως στρογγυλεμένο σώμα και το κομμένο κάθετα κεφάλι. Το περίεργο με τα τεχνητά αυτά είναι οτι το καλοκαίρι η αποτελεσματικότητα τους ανεβαίνει κατακόρυφα. Η αλήθεια είναι ότι για να χρησιμοποιηθούν σωστά απαιτούν καλάμια με συγκεκριμένη δράση, υπάρχει όμως και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν άριστα και με ένα καλάμι spinning, για το οποίο όμως θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, ένα τυπικό καλάμι με εύρος χρήσης γραμμάριων με άνω όριο τα 50 γραμμάρια και γρήγορη δράση ένα popper με βάρος από 25 έως 40 γραμμάρια θα ήταν σωστή επιλογή. Εφόσον θα καταφέρει να καλύψει μπόλικα μέρα κατά τη βολή, δε θα καταναλώσει πάρα πολύ από τη δράση του καλαμιού κάτα τη χρήση με άμεσο αποτέλεσμα να μένει σε αυτό δύναμη για να καρφώσει και να αντιμετωπίσει σωστά το ψάρι. Φυσικά ακολουθώντας το παραπάνω ο καθένας μπορεί να κάνει τη σύγκριση του και να διαλέξει το κατάλληλο popper για τον εξοπλισμό του ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το καπετάν φασαρία. Γοφάρια, λαβράκια, λίτσες, μαγιάτικα, μεγάλοι λούτσοι και κυνηγοί είναι συχνοί επισκέπτες των popper.

Τρόπος χρήσης: Κρατάμε το καλάμι σε οριζόντια θέση με την επιφάνεια της θάλασσας και εκτελούμε μέτριας ταχύτητας ανάκτηση σε συνδυασμό με έντονα χτυπήματα ώστε να προκαλέσουμε τους παφλασμούς και τη πλεύση αυτού με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο γίνεται. Ένας άλλος τρόπος είναι να χαμηλώνουμε τη μύτη του καλαμιού κοντά στη θάλασσα και να μαζεύουμε με γρήγορη ταχύτητα σε συνδυασμό με μερικά stop & go, ανάκτηση που αποδίδει κυρίως τις ώρες που ο ήλιος έχει ανεβεί για τα καλά. Πρέπει να έχετε στο νου σας βέβαια ότι πολλές φορές οι έντονοι και συνεχόμενοι παφλασμοί ξενίζουν τα ψάρια οπότε κρατήστε κάποιο μέτρο σε αυτό ενώ η ιστορία έχει δείξει ότι ένα popper πολλές φορές λειτουργεί ως "σειρήνα" για τα ψάρια της γύρω περιοχής μαζεύοντας τα κοντά του.

Νυχτερινή  παλαμίδα σε κουταλάκι

Skippers: Όταν πρωτοαντίκρισα αυτού του είδους τα τεχνητά με είχαν ξενίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, με απλά λόγια η φιλοσοφία του τεχνητού αυτού είναι απλή και κινείται στα πλαίσια της ξέφρενης πορείας ενός ψαριού στην επιφάνεια της θάλασσας που τρέχει για τη ζωή του. Τα πρώτα ψάρια δεν άργησαν να ξεγελαστούν με πιο επιρρεπή θύματα τα αφρόψαρα όπως οι λίτσες, οι κυνηγοί και τα γοφάρια. Είναι γεγονός ότι στα νερά της Μεσογείου τα τεχνητά αυτά έκαναν την εμφάνιση τους πολλά χρόνια πριν και μέσω αυτών το κυνήγι των μεγάλων πελαγοδρόμων πέρασε σε άλλο επίπεδο. Γοφάρια, λίτσες και μαγιάτικα είναι συχνοί επισκέπτες των skipper.

Τρόπος χρήσης: Μετά τη βολή κρατάμε το καλάμι σε οριζόντια θέση με την επιφάνεια της θάλασσας εκτελώντας ανάκτηση γρήγορης ταχύτητας ένα ανά τακτά χρονικά διαστήματα σταματάμε την ανάκτηση για ένα-δύο δευτερόλεπτα, στις περισσότερες των περιπτώσεων μετά από τη "στάση" δεχόμαστε και την επίθεση. Προσοχή όμως επειδή το τεχνητό μας ουσιαστικά είναι ξαπλωμένο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας και τα ψάρια το χτυπάνε κάπως άτσαλα θα το δούμε πολλές να εκτοξεύεται στον αέρα χωρίς όμως αυτά να καρφώνονται οπότε πάντοτε είμαστε έτοιμοι να καρφώσουμε πολύ δυνατά τη στιγμή του strike διότι τα άκυρα χτυπήματα δυστυχώς είναι αρκετά στη περίπτωση του τεχνητού αυτού.

Γοφάρι με βυθιζόμενο pencil

Walk the dog: Ίσως τα πιο διαδεδομένα τεχνητά για χρήση πάνω στην επιφάνεια της επιφάνειας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το σώμα τους ακολουθεί ένα κλασσικό μοτίβο κυλινδρικής διατομής το όποιο είναι άκρως αεροδυναμικό ενώ στο κεφάλι καταλήγει να στρογγυλεύει απότομα, επίσης τα τελευταία χρόνια αυτά σε σχήμα ζαργάνας είναι πολύ διαδομένα αφού καταφέρνουν να συνδυάσουν τρομερή αεροδυναμική και υδροδυναμική με ότι αυτό συνεπάγεται. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών καταφέρνουν μεγάλες αποστάσεις βολών ακόμα και με κόντρα καιρό αν και η αλήθεια είναι ότι με έντονο κυματισμό η χρήση τους θα χαρακτηριζόταν δύσκολη έως ακατόρθωτη λόγω του ότι παρασύρονται από τη ταχύτητα των κυμάτων κάνοντας μας να χάσουμε την επαφή μαζί τους σε διάφορα χρονικά σημεία μερικών δευτερολέπτων με αποτέλεσμα ανεπιθύμητα μπερδέματα των σαλαγκιών με το leader μας ή κακή απόδοση της κίνησης τους. Όπως και να έχει αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία του spinning με φανατικούς οπαδούς μιας και βρίσκει εφαρμογη σε οποιόδηποτε τόπο δίνωντας πολλές φορές τη λύση της εξίσωσης. Παλαμίδες, λαβράκια, γοφάρια, κυνηγοί, λίτσες, μαγιάτικά και λούτσοι είναι συχνοί επισκέπτες των walk the dog.

Τεχνική walk the dog: Μετά τη βολή χαμηλώνουμε τη μύτη του καλαμιού όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην επιφάνεια της θάλασσας, ύστερα εκτελούμε ανάκτηση μέτριας ταχύτητα ενώ για κάθε τρείς με τέσσερις περιστροφές του μηχανισμού εκτελούμε ένα χτύπημα με τη μύτη του καλαμιού χαμηλά (twiching) το οποίο εάν είναι μεγάλου εύρους τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το "άνοιγμα" του τεχνητού, επαναλαμβάνουμε το παραπάνω καθόλη τη διάρκεια της ανάκτησης ενώ μπορούμε να συνδυάζουμε τη κίνηση αυτή με αργή, μεσαία ή γρήγορη ταχύτητα ενώ η δυνατότητα να κάνουμε skipping είναι επίσης μέσα στο παιχνίδι.

Πλανάκι με μετρημένες αντανακλάσεις

Πλανάκια: Μιλώντας για τα πλανάκια στο spinning εννοώ πλανάκια με βάρος που κυμαίνεται από τα 15 έως τα 40 γραμμάρια, συνήθως μεσόβαρου ή πισώβαρου τύπου τα οποία εάν είναι φτιαγμένα απο μολύβι θα έχουμε μικρό όγκο και ιδανικό βάρος αντίθετα εάν είναι φτιαγμένα απο κράμα μετάλλου θα έχουμε μεγάλο όγκο με μικρό βάρος. Προσωπικά προτιμώ κυρίως τα μεσόβαρα τους είδους αλλά φροντίζω πάντα να έχω και κάποια πισώβαρα επάνω μου για τη περίπτωση που θα χρειαστώ το κάτι παραπάνω στη βολή ενώ το τελευταίο χρόνο ομολογώ ότι τα πλανάκια με slim σχεδιασμό έχουν τραβήξει πολύ τη προσοχή μου. Ως προς τον τρόπο αρματώματος προτιμώ τα assist hook ενώ αν θέλω να ψαρέψω στα ανώτερα στρώματα του νερού προσαρμόζω και μια ενισχυμένη σαλαγκιά ανάλογη του μεγέθους του πλάνου για το φόβο των ιουδαίων. Εδώ η λίστα με τα ψάρια είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό αλλά οι πιο συχνοί επισκέπτες στα πλανάκια μας είναι οι παλαμίδες, τα μεγάλα κοκκάλια, οι κυνηγοί, τα μαγιάτικα και οι λίτσες.

Τρόπος χρήσης: Μετά τη βολή αφήνουμε να φτάσει στο επιθυμητό βάθος και ξεκινάμε να ανακτούμε και να δίνουμε κίνηση στο πλάνο μας μέσω χτυπημάτων τύπου jerking μικρού ή μεγάλου εύρους ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το πέσιμο του πλάνου μας οπότε μέσα στο παραπάνω πλαίσιο χρήσης θεωρώ απαραίτητο να εντάξετε και το stop & go.

Μεγάλο κοκκάλι με πλανάκι σε βαθιά παραλία

Βυθιζόμενα pencil: Πρόκειται για τεχνητά τα οποία δε διαθέτουν κάποια γλώσσα και η κίνηση τους εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, συνήθως υπό απλή ανάκτηση εκτελούν κίνηση τύπου wobbling ενώ μόλις εκτελέσουμε κάποιο χτύπημα πραγματικά ζωντανεύουν. Το πιο ωραίο με δαύτα όμως είναι το προκλητικό rolling πέσιμο τους όπου πραγματικά είναι το κερασάκι στη τούρτα στη χρήση τους. Στη πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από πολύ καλή αεροδυναμική και υδροδυναμική δίνοντας μας τη δυνατότητα να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις βολής και διαφορετικά επίπεδα της θάλασσας. Γοφάρια, λαβράκια, συναγρίδες, λίτσες, λούτσοι και κυνηγοί είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των βυθιζόμενων pencil.

Τρόπος χρήσης: Μετά τη βολή το αφήνουμε να φτάσει στο επιθυμητό βάθος και εκτελούμε ανάκτηση μέτριας ταχύτητας η οποία συνοδεύεται με χτυπήματα τύπου twitching αν είμαστε από τα μεσόνερα και πάνω, ενώ αν θέλουμε να ψαρέψουμε τα χαμηλότερα στρώματα του νερού τα χτυπήματα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε jerking. Και στις δύο περιπτώσεις το stop & go είναι θεμιτό ενώ τα χτυπήματα καλό θα ήταν να είναι μικρής ή μέτριας έντασης ώστε να προκαλούμε όσο πιο ρεαλιστικό εφέ γίνεται.

Τα popper είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ψαρέματος μας

Κουταλάκια: Είναι από σίδερο άρα και άφθαρτα από δόντια και αιχμές σαλαγκιών, είναι ανθεκτικά στο χρόνο, είναι εύκολα στη χρήση, είναι άκρως αποδοτικά, είναι ικανά να χρησιμοποιηθούν ακόμα και με πολύ δυνατό κόντρα αέρα αλλά παρόλα αυτά οι περισσότεροι ψαράδες δε τους δίνουν τη προσοχή που τους αξίζει. Διάφορα μεγέθη, διάφορα σχήματα αλλά και χρώματα με ένα κοινό παρονομαστή, τις απίστευτες αποστάσεις βολής, τα πιο συνηθισμένο και αποδοτικό σχήμα αυτών βέβαια είναι το κλασσικό κυματοειδές. Παλαμίδες, λίτσες, μεγάλα κοκκάλια και κυνηγοί είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των κουταλιών.

Τρόπος χρήσης: Μετά τη βολή αφήνουμε να φτάσει στο επιθυμητό βάθος και εκτελούμε ανάκτηση μεσαίας ταχύτητας ενώ για κάθε πέντε μέτρα μετατοπίσεως του τεχνητού κάνουμε ένα σταμάτημα για 2-3 δευτερόλεπτα και συνεχίζουμε την ανάκτηση κατά τον ίδιο τρόπο.

Φυσικά οι παραπάνω τρόποι ανάκτησης αναφέρονται ενδεικτικά και αποτελούν το κλασσικότερο μοτίβο στο οποίο χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα τεχνητά, ο καθένας κάνοντας τα δικά και πειράματα στη θάλασσα θα βρει το δικό του τρόπο να τα ανακτεί και να τα εκμεταλευέται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό γίνεται.

Χρώμα και μέγεθος: Από τη μία ο τόπος είναι γεμάτος μικρόψαρα και ειδικά τα λιμάνια σφείζουν απο δαύτα άρα η πιο σωστή επιλογή θα ήταν να εστιάσουμε σε μικρού μεγέθους τεχνητά παρόλα αυτά και τα τεχνητά μεγαλύτερου μεγέθους είναι στο παιχνίδι λόγω της περιοχικής κυριαρχίας όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Στη συνέχεια ακολουθεί η απόχρωση των τεχνητών, σίγουρα αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι οι φυσικοί χρωματισμοί ζαργάνας, σκουμπριού, κεφάλου, φρίσσας, γαύρου είναι αυτοί που πρωταγωνιστούν και αυτό δεν απέχει πολύ από τη πραγματικότητα χωρίς όμως αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι οι οι ροζ, κίτρινες, λευκές και γενικά "παρδαλές" αποχρώσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Το σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι αντανακλάσεις του τεχνητού μας αφού οι έντονες αντανακλάσεις πλέον σνομπάρονται από τα ψάρια οπότε θα σας πρότεινα πιο μετρημένες ή και ghost επιλογές ανεξαρτήτως φωτεινότητας.

Μεγάλη λίτσα σε skipper

Από τη προσωπική μου πείρα έχω παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρίνης νύχτας τα ψάρια τιμούν δεόντως εκτός απο τα κλασσικά φυσικά χρώματα τη ροζ ράχη και τη κόκκινη κοιλιά ενώ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μέρας παρέα με τα φυσικά χρώματα το λευκό έχει δείξει καλά σημάδια γραφής. Όσο αφορά τις κρίσιμες ώρες του ξημερώματος και του νυχτώματα εκεί τα χρώματα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι και τα πιο φυσικά που διαθέτουμε χωρίς αυτό βέβαια να είναι και ο κανόνας. Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν το γεγονός ότι θα έχουμε μαζί μας και τεχνητά μίμησης και ότι άλλο κρίνει ο καθένας ότι του χρειάζεται αφού ποτέ δε ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η θάλασσα. Η ουσία του παρόντος άρθρου είναι να δουν κυρίως οι νέοι ψαράδες όλα εκείνα τα "ξένα" τεχνητά, από μια διαφορετική οπτική γωνία.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

1) Το popper μπορεί να «προσκαλέσει» τυχών ψάρια που περιφέρονται στη περιοχή κοντά μας. Eάν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο και δε βλέπουμε αποτέλεσμα, κάνουμε ένα διάλειμμα 3-4 λεπτών, αλλάζουμε τύπο τεχνητού και συνήθως θα πάρουμε το ψάρι.

2) Τα κουταλάκια και τα πλανάκια είναι πιθανόν να δεχτούν την επίθεση κατά το βύθισμα, οπότε θα ήταν φρόνιμο να κλείνετε το pick up του μηχανισμού μετά τη προσγείωση του τεχνητού στη θάλασσα και να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

3) Σε περίπτωση που αντιληφτούμε κάποιο μπέρδεμα τεχνητού με το παράμαλλο το φέρνουμε αργά και σταθερά προς το μέρος μας για να μην έχουμε κάποιο ανεπιθυμήτο τραυματισμό του παραμάλλου που θα μας στερήσει κάποιο πιθανό ψάρι στη συνέχεια του ψαρέματος.

5) Ανεξαρτήτως τύπου τεχνητού assist hook, single hook ή σαλαγκιάς, πάντα καρφώνουμε αποφασιστικά και δυνάτα για να σιγουρέψουμε τα πράγματα.

6) Καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τις σαλαγκιές που διαθέτουν τα μεγαλύτερα πλανάκια με single hooks ή assist hooks για καλύτερη ποιότητα των ψαρέματων σας κατά τη χρήση τους.

7) Πάντα έχουμε μαζί μας πολύ νερό και ένα κουτάκι πρώτων βοηθειών ειδικά σε μέρη από τα οποία το αμάξι απέχει πολύ δρόμο.

ΚατηγορίαSPINNING - ΤΕΧΝΗΤΑ
Print
Back To Top