Κέφαλος

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάριαχρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι "Μουγίλος ο κέφαλος" (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των "μουγιλιδών" (Mugilidae).


Spinning - Αναζητώντας το ιδανικό τεχνητό.

του Αντώνη Δρόσου

Spinning - Αναζητώντας το ιδανικό τεχνητό.
Οι κατασκευάστριες εταιρίες συνεχώς πειραματίζονται κι εξελίσσουν τα προϊόντα τους προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά στους ψαράδες. Έτσι δημιουργούν τεχνητά, σωστά «κοσμήματα», με άριστη πλεύση, συμπεριφορά κι αληθοφανές χρωματισμούς που είναι σαφώς ανώτερα από τα προγενέστερα τους.

Πολλοί οι φίλοι ψαράδες που έχουν κάποιο τεχνητό στη συλλογή τους και δεν το αποχωρίζονται ποτέ. Αυτό τους έχει δώσει κάποιο ή κάποια καλά κι εκλεκτά ψάρια -αντίστοιχα καλαμάρια- και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αγαπημένο τους και το οποίο το χρησιμοποιούν τακτικά σε κάθε τους εξόρμηση, ανεξάρτητα αν βγάζει ή όχι ψάρια.

Η καλή του πλεύση κατά κύριο λόγο - αν έχει - και ο χρωματισμός κατά δεύτερο είναι αυτό που έχει δώσει την επιτυχία. Αν η επιτυχία είναι επαναλαμβανόμενη τότε σίγουρα πρόκειται για καλό τεχνητό ενώ αν ήταν περιστασιακή αυτό δεν μας αφήνει να βγάλουμε θετικά συμπεράσματα. Μη ξεχνάμε ότι πολλές φορές η συχνή χρήση τους ίδιου τεχνητού μας αποπροσανατολίζει από τα σωστά συμπεράσματα αφού δεν μας αφήνει να δοκιμάσουμε κι άλλα δολώματα που ίσως ήταν πολύ καλύτερα.

Πλανάκι σε σχήμα και μορφή σαρδέλας. Βλέπετε πόσο πιστός κι αληθοφανής είναι ο χρωματισμός του τεχνητού.

Τοπικό τεχνητό 

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ψαράδες σε έναν συγκεκριμένο τόπο ή σε μια ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούν κι αναζητούν το ίδιο ακριβώς μοντέλο τεχνητού αλλά και τον ίδιο χρωματισμό. Λίγο παραπέρα, σε μια άλλη περιοχή παρατηρούμε τους εκεί ψαράδες να αναζητούν τα ίδια θηράματα με κάποιο διαφορετικό είδος και χρωματισμό τεχνητό, αλλά πάλι όλοι να χρησιμοποιούν και να ζητούν μόνο αυτό το συγκεκριμένο. Έχουμε δηλαδή κάποια τεχνητά που χρησιμοποιούνται και αναζητούνται μόνο τοπικά. Το γιατί γίνεται αυτό είναι λογικό. Κάποιος έτυχε στην περιοχή να βγάλει ψάρια με το συγκεκριμένο τεχνητό κι αυτό το μάθανε και οι φίλοι και διπλανοί ψαράδες της περιοχής όπου τρέξανε να το προμηθευτούν για να βγάλουν κι αυτοί παρόμοια ψάρια.

Το θαυματουργό τεχνητό 

Έχοντας συναναστραφεί και ζήσει από κοντά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια τοπική κοινωνία ψαράδων, πέρα από το τοπικό δόλωμα είχα δει και το «θαυματουργό». Ένα τεχνητό που έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του στην περιοχή, έκλεβε τις εντυπώσεις με τις ικανότητες του αλλά γρήγορα έμενε στο περιθώριο γιατί κάποιο άλλο πιο θαυματουργό εμφανιζόταν στο προσκήνιο. Η εξήγηση απλή. Έπιανε ένας ψαράς κάποιο ψάρι με ένα διαφορετικό από αυτό το τεχνητό που χρησιμοποιούσαν οι υπόλοιποι της παρέας και αμέσως όλοι έτρεχαν στην αναζήτηση του. Αυτή η αναζήτηση σε μία κλειστή κοινωνία δημιουργούσε μια υπερζήτηση κι έδινε μια άλλη οντότητα και υπεραξία στο δόλωμα που γινόταν το επίκεντρο στις συζητήσεις μέχρι που έπηζε ο τόπος, η περιοχή και οι ψαράδες της από αυτό και ξεχνιόταν σιγά σιγά.

Η ποικιλία των τεχνητών που κουβαλά κάποιες φορές ο ψαράς μαζί του είναι που σε βάζει σε μεγάλο προβληματισμό επιλογής κατάλληλου για ξεκίνημα

Σούπερ τεχνητό μύθος ή πραγματικότητα 

Υπάρχει αλήθεια κάποιο τεχνητό που να βγάζει ψάρια όλες τις εποχές, όλες τις ώρες και με όλες τις καιρικές συνθήκες; Η απάντηση είναι αρνητική. Μπορεί να υπάρχουν κάποια διαχρονικά τεχνητά με καλή πλεύση και συμπεριφορά που να έχουν τη δυνατότητα να πιάνουν ψάρια για πολλά χρόνια - πάντα με κάποιες προϋποθέσεις - όμως οι κατασκευάστριες εταιρίες συνεχώς πειραματίζονται κι εξελίσσουν τα προϊόντα τους προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά στους ψαράδες. Έτσι δημιουργούν τεχνητά, σωστά «κοσμήματα», με άριστη πλεύση, συμπεριφορά κι αληθοφανές χρωματισμούς που είναι σαφώς ανώτερα από τα προγενέστερα τους.

Τεχνητό απομίμησης ζαργάνας κατάλληλο για λούτσους, γοφάρια, κυνηγούς, μανάλια, ρίκια και άλλα μεγάλα κυνηγόψαρα. Η πλεύση και η συμπεριφορά του είναι τέτοια που «εξοστρακίζει» τις προηγούμενες εκδόσεις του.

  Το μυστικό της επιτυχίας  

Πώς θα επιλέξουμε εμείς το ιδανικό τεχνητό; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτήν την εύρεση προκειμένου να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Αν θέλετε τη γνώμη μου θα σας την πω όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά σε δυο μόνο βήματα.

Πρώτο: Επιλέξτε προϊόντα επώνυμων εταιριών κατασκευής τεχνητών που ξέρουμε ότι έχουν κάνει κάποιες μελέτες και έχουν γίνει κάποιοι πειραματισμοί προκειμένου να βγουν στην κυκλοφορία και όχι ανώνυμα αμφιβόλου ποιότητας και συμπεριφοράς.

Δεύτερο: Αλλαγή του τεχνητού σας ανά διαστήματα. Βλέπετε τα ψάρια έχουν κι αυτά τη δικιά τους προσαρμοστικότητα και μαθαίνουν σχετικά γρήγορα τις παγίδες που τους στήνουμε. Έτσι και στα τεχνητά. Η συνεχής ρίψη σε μία περιοχή ενός συγκεκριμένου τεχνητού δημιουργεί στα ψάρια την καχυποψία εκείνη που χρειάζεται για να μην το πλησιάζουν. Αλλάξτε συνεχώς τον τύπο, το είδος αλλά και τον χρωματισμό και γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι τα τσιμπήματα αυξήθηκαν κατά πολύ. Καλές εξορμήσεις 

Πολλοί οι φίλοι ψαράδες που έχουν κάποιο τεχνητό στη συλλογή τους και δεν το αποχωρίζονται ποτέ. Αυτό τους έχει δώσει κάποιο ή κάποια καλά κι εκλεκτά ψάρια -αντίστοιχα καλαμάρια - και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα το αγαπημένο τους και το οποίο το χρησιμοποιούν τακτικά σε κάθε τους εξόρμηση.

ΚατηγορίαSPINNING - TEXNHTA
Print
Back To Top