Κέφαλος

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάριαχρυσόχρωμοι κ.λπ. Το επίσημο όνομά του είναι "Μουγίλος ο κέφαλος" (Mugil cephalus) και ανήκει στην οικογένεια των "μουγιλιδών" (Mugilidae).


Light Casting - Χειμωνιάτικες Mουρμούρες.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Light Casting - Χειμωνιάτικες Mουρμούρες.

Τα λεπτά σκουλήκια αποτελούν το κύριο γεύμα τους.

Ασφαλώς για όσους ψαρεύουν από την παραλία, η μουρμούρα αντιπροσωπεύει το κυρίως ψάρι στο οποίο απευθύνονται. Και αυτό ισχύει για όλους τους ψαράδες, ανεξάρτητα σε πιο ψαρευτικό επίπεδο βρίσκεται ο καθένας.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι ψαράδες, στο άκουσμα ότι σε κάποια περιοχή υπάρχουν μεγάλα άτομα του είδους, ασφαλώς και δεν θα δείξουν αδιαφορία. Οι μεγάλες μουρμούρες, είναι αρκετά σπάνια ψάρια στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ψάρι φετίχ για όλους. Τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας νέος ψαράς για την μουρμούρα, είναι ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν ψάρι της άμμου που ζει σε ρηχά νερά. Αγαπάει τη συντροφιά, οπότε τη βρίσκουμε πάντα σε κοπάδια, με άτομα ίδιας ηλικίας και μεγέθους. Γι’ αυτό όταν πιάσουμε μία, καλό είναι να επιμείνουμε και να ρίξουμε πάλι αμέσως στο ίδιο σημείο, αφού είναι πολύ πιθανόν να πιάσουμε και άλλες με το ίδιο μέγεθος.

Σαρώνει μεγάλα τμήματα του βυθού, με αποτέλεσμα να μετακινείται συνέχεια, παραμένοντας σε ένα μέρος μόνο όταν βρει τροφή και αυτό για λίγο. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ένας νέος ψαράς, όπως επίσης και πολλοί πιο έμπειροι, είναι ότι εμείς μπορούμε να κρατήσουμε για περισσότερη ώρα το κοπάδι στην ψαρεύτρα μας, αν την έχουμε προετοιμάσει σωστά με μια καλή ποσότητα μαλάγρας. Επίσης πολλοί νομίζουν ότι η απόσταση από την ακτή που κινείται η μουρμούρα είναι σταθερή και συνήθως μακριά από την ακτή, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ρίχνουν τα καλάμια τους σε μεγάλη απόσταση. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού μπορούμε να τη βρούμε έξω - έξω, εκεί που σκάει το κύμα.

Οι μεγάλες μουρμούρες θα ζορίσουν αρκετά τον light εξοπλισμό

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια που ζουν στην άμμο, στη μουρμούρα δεν αρέσει η ταραγμένη θάλασσα. Οπότε τα καλύτερα ψαρέματα γίνονται με ήπιες συνθήκες ή στο τέλος κάποιας έντονης κακοκαιρίας , ειδικά όταν επικρατεί σουέλ. Όλα τα παραπάνω λίγο πολύ είναι γνωστά, σίγουρα τα έχετε ξανακούσει, ίσως και να τα έχετε διαβάσει ξανά. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο λάθος που παρατηρείται από τους περισσότερους ψαράδες, είναι ο εξοπλισμός με τον οποίο ψαρεύουν αυτό το είδος ψαριού. 

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Πολλοί είναι οι φίλοι ψαράδες που χρησιμοποιούν χοντρά σκληρά καλάμια για το ψάρεμα της, με την διαφορά ότι τα εφοδιάζουν με αρματωσιές που διαθέτουν λεπτά παράμαλλα για να τις ξεγελάσουν. Αυτή ίσως είναι μία πρόχειρη λύση, αλλά όχι η σωστή. Αν θέλουμε να ζήσουμε τις πραγματικές εμπειρίες που μπορεί να μας χαρίσει αυτό το ψάρεμα, θα πρέπει να εστιάσουμε σε μία και μόνο τεχνική, που ακούει στο όνομα light casting. Μιλάμε για την πιο ενδεδειγμένη τεχνική για το ψάρεμα της μουρμούρας, τόσο που θα τολμούσα να πω ότι δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτήν.

Η τριχιά δολωμένη σε αγκίστρι aberdeen.

Αυτό γιατί τα μαλακά καλάμια με την παραβολική - ημιπαραβολική δράση είναι τα ιδανικότερα για τις συνθήκες που την αναζητούμε και μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ψιλές πετονιές. Έτσι θα προσανατολιστούμε σε καλάμια με μήκος μεγαλύτερο από το συνηθισμένο (4.20μ.) και θα εστιάσουμε σε αυτά που θα φτάνουν τα 4,5 αλλά και τα 5 μέτρα. Αυτά τα καλάμια θα μας βοηθήσουν σημαντικά να πραγματοποιήσουμε μακρινές βολές όποτε χρειαστεί, αλλά και να κατασκευάσουμε μακριές αρματωσιές με παράμαλλα που μπορούν να φτάσουν τα δυο μέτρα. Τέλος, οι λεπτές και πολύ ευαίσθητες κορυφές που πρέπει να έχουν θα προδώσουν και την πιο ανεπαίσθητη τσιμπιά, όταν δεν χρησιμοποιούμε κάποιο ειδοποιητή. Από την στιγμή λοιπόν που μιλάμε για λεπτά και ελαφριά καλάμια, ανάλογου βάρους και μεγέθους θα πρέπει να έχουν και οι μηχανισμοί που τα εφοδιάσουμε.

Μηχανισμοί αξιόπιστοι με μέγεθος από 4000 έως και 6000 είναι καλή επιλογή, ώστε να εφαρμόζουν σωστά πάνω στο καλάμι και να το ζυγίζουν τέλεια. Η πετονιά που θα γεμίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την διάμετρο των 0,25 χιλ. με shock leader έως και 0,35 χιλ. για να αντέχει το βάρος των 75-80 γρ. όπου θα είναι και το μάξιμουμ που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τις κρύες μέρες του χειμώνα, αξίζει να τις ψαρέψουμε και την ημέρα.

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Όπως σας είπα παραπάνω, οι συνθήκες που θα επιλέξουμε για το ψάρεμα της μουρμούρας, θα είναι η ήρεμη θάλασσα. Θα πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτές οι συνθήκες (με τη μεγάλη διαύγεια του νερού) είναι υπέρ των ψαριών, αφού μπορούν να αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις παγίδες που τους στήνουμε.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το βάρος και την σκληρότητα των αρματωσιών μας.

  • - Τα δολώματά μας θα πρέπει να φαίνονται πάντα πολύ φυσικά και ελαφριά, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι το κυριότερο από αυτά είναι η τριχιά. Οποιοδήποτε πάντως δόλωμα κι αν επιλέξουμε πρέπει το παράμαλλο να ακουμπάει στο βυθό, να μπορεί όμως και να κινείται αρκετά ελεύθερα με τα ρέματα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μακριά και λεπτά παράμαλλα.
  • - Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θα πρέπει να είναι μεγάλα, αλλά θα πρέπει να είναι τύπου aberdeen με μακρύ κορμό ώστε να έχει καλύτερη παρουσία το δόλωμα μας   
  • - Ένας καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τα κοπάδια των ψαριών, είναι να ξεκινήσουμε ρίχνοντας αναγνωριστικές ρίψεις τόσο μακριά όσο και κοντά μέχρι να βρούμε που τρώνε τα ψάρια. Όταν πιάσουμε κάποια μουρμούρα, τότε θα επιμείνουμε στο ίδιο σημείο.
  • - Ένα μικρό τέχνασμα, είναι να σέρνουμε το δόλωμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι πολλές φορές η μουρμούρα αγνοεί το ακίνητο δόλωμα.   
  • - Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να σέρνουμε συχνά την αρματωσιά μας, είναι για γνωρίζουμε αν κάποιο ψάρι έχει πιαστεί στο αγκίστρι μας. Το συγκεκριμένο ψάρι συνηθίζει να τρώει το δόλωμα και να μην προκαλεί ίχνος κίνησης στο καλάμι.

Αντιδράσεις και συμπεριφορά των χειμώνα

Όπως όλα τα ψάρια, έτσι και η μουρμούρα, όταν αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζεται, αλλάζοντας συμπεριφορά και συνήθειες. Παλιά που οι μεταβολές των εποχών ήταν πιο προοδευτικές, είχαμε μάθει τη συμπεριφορά της και μπορούσαμε να την αποκωδικοποιήσουμε πιο εύκολα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με τις άστατες κλιματολογικές συνθήκες τα ψάρια υποθέτουμε ότι βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο που πολλές φορές μας δημιουργούν σύγχυση και μας κάνουν να μην είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Στις αρχές του Γενάρη και ενώ η θερμοκρασία φλερτάρει με τα μονοψήφια του θερμόμετρου, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να μπορούμε να κάνουμε αξιόλογες ψαριές με μεγάλες μουρμούρες. Οι πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και τα μεσάνυχτα είναι οι καταλληλότερες, αφού στην συνέχεια και μέχρι τις πρώτες πρωινές, θα παρατηρήσουμε μία μεγάλη αποχή. Αν και την συναντάμε σχεδόν όλο το χρόνο, όταν τα νερά θα κρυώσουν αισθητά οι μουρμούρες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ψάρια που εγκαταλείπουν τα ρηχά νερά και εγκαθίστανται σε μεγαλύτερα βάθη, παραμένουν κοντά στις ακτές.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top