Δολώματα - Δύο Όστρακα για το ψάρεμα του Σαργού.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Δολώματα - Δύο Όστρακα για το ψάρεμα του Σαργού.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό ψαράδων, το φαραώ αποτελεί το καλύτερο δόλωμα για ψάρεμα του σαργού. Κάτι στο οποίο θα συμφωνήσω και εγώ μαζί τους, αλλά...

Πραγματικά, δολώματα όπως το φαραώ ο αμερικάνος και ο ακροβάτης, είναι δολώματα που μπορούμε να ψαρέψουμε σαργούς με μεγάλη επιτυχία. Πλούσια σε αίμα, αποτελούν κύρια τροφή για αυτό το είδος ψαριού. Αλλά, δεν είναι τα μόνα. Έχουν υπάρξει φορές, που τα ψάρια μας έχουν αφήσει έκπληκτους με τις διατροφικές τους προτιμήσεις, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο δολώματα που δεν τα έχουμε σε τόσο μεγάλη εκτίμηση και σπάνια τα χρησιμοποιούμε στην τεχνική του casting. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω όστρακα τα οποία τα συναντάμε συχνά σε μεικτούς βυθούς, τα οποία όταν στην περιοχή δεν υπάρχουν τα παραπάνω σκουλήκια, αποτελούν την κύρια τροφή των σαργών.

Μύδι

Ένα από τα προτερήματα του μυδιού που σίγουρα θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το σαργό, αρέσει σε όλα σχεδόν τα ψάρια, όπως η μουρμούρα, η τσιπούρα, ο σηκιός και το λαβράκι. Όσον αφορά τον σαργό, το μύδι είναι ένα από τα δολώματα που δεν τον αφήνει καθόλου αδιάφορο, βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής του αλυσίδας, για αυτό και είναι τόσο αποτελεσματικό. Με το συγκεκριμένο δόλωμα, μπορούμε να ψαρέψουμε εξίσου αποτελεσματικά, τόσο από το σκάφος όσο και από την ακτή. Στις περιοχές που ευδοκιμεί και υπάρχει σε αφθονία, είναι ανούσιο να χρησιμοποιήσουμε άλλο δόλωμα, αφού τα ψάρια το προτιμούν μιας και είναι μαθημένα σε αυτό. Μπορούμε να το προμηθευτούμε από κάποιο ψαράδικο ή να το συλλέξουμε μόνοι μας, από βράχια ή στα σχοινιά και λάστιχα που βρίσκονται κρεμασμένα μέσα στη θάλασσα, σε μικρά λιμανάκια.

Πως δολώνεται

Για να το δολώσουμε, απαιτείται μία μικρή διαδικασία, που αρχικά περιλαμβάνει το άνοιγμα του όστρακου με κάποιο μαχαίρι και στην συνέχεια αφού το αφαιρέσουμε από το κέλυφος, το περνάμε στην βελόνα δόλωσης. Αν το μύδι είναι πολύ μικρό, μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε 2 ή 3 μαζί. Έπειτα θα χρειαστεί να το τυλίξουμε αρκετές φορές σφιχτά και στην συνέχεια να το περάσουμε στο αγκίστρι μας. Όπως όλα τα όστρακα, έτσι και αυτό, δολώνεται μόνο ζωντανό και όχι νωπό. Ένα από τα μειονεκτήματα του, είναι ότι κατασπαράζεται εύκολα από τα μικρά ψάρια και χρειάζεται να το αλλάζουμε συχνά. Από τα εναλλακτικά δολώματα, το μύδι είναι εκείνο που βρίσκεται ευκολότερα με ελάχιστο κόπο και λίγα έξοδα.

Σωλήνας

Ο σωλήνας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ζει στο βυθό της θάλασσας και αποτελεί ένα εξαιρετικό έδεσμα για τα ψάρια αλλά και τους ανθρώπους. Πρόκειται και για ένα από τα κορυφαία δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην τεχνική του casting, με στόχο σχεδόν όλα τα είδη ψαριών. Παρόλα αυτά, λίγοι είναι οι ψαράδες που το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που το έχουν χρησιμοποιήσει, με εξαίρεση τους παλιότερους που αναζητούσαν τα δολώματα μόνοι τους. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για ένα δίθυρο μαλάκιο που το μέγεθος του μπορεί να φτάσει έως και τα 25 εκ. και ανήκει στην οικογένεια των solenidae.

Το κέλυφος του σχετικά μαλακό και στενόμακρο, αποτελείται από δύο τμήματα που εσωκλείουν την σάρκα του. Διαθέτει μία προβοσκίδα από την οποία θα δούμε να προβάλει από την άκρη του, με σκοπό να τραφεί. Ζει σε ρηχά νερά, με αμμώδεις βυθούς, στους οποίους στέκεται όρθιο με το μισό σώμα του να είναι έξω από το βυθό. Έτσι αν κάποιος θελήσει να μαζέψει μερικά, θα πρέπει να βουτήξει μέσα στο νερό και αφού τα εντοπίσει, χρησιμοποιώντας ένα σκληρό σύρμα γυρισμένο στην άκρη, θα το χώσει στην τρύπα και τραβώντας το σιγά σιγά, θα βγει από την άμμο. Όταν τα εντοπίσουμε σε πολύ ρηχά νερά, αν ρίξουμε λίγο αλάτι, στην προσπάθεια του να εγκαταλείψει το σημείο αυτό, θα βγει μόνο του από την άμμο. Επίσης μπορούμε να το βρούμε και σε συγκεκριμένα ιχθυοπωλεία.

Τρόποι δόλωσης

Ο σωλήνας είναι ένα από καλύτερα δολώματα, αφού ανεξαρτήτου μεγέθους ψάρια, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα, μόλις το εντοπίσουν το κατασπαράζουν με μανία. Για τον σαργό αποτελεί ένα από τα κορυφαία δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως επίσης για την τσιπούρα και την μουρμούρα. Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να επιλέξουμε το τρόπο που θα το δολώσουμε. Υπάρχουν δύο πολύ εύκολοι τρόποι και ο καθένας αφορά διαφορετικά είδη ψαριών. Ο πρώτος τρόπος αφορά ψάρια όπως ο σαργός, αλλά και άλλα όπως η μουρμούρα και τα λαβράκια.

Με την χρήση ενός μαχαιριού και χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουμε ιδιαίτερη δύναμη, θα ανοίξουμε τον σωλήνα στην μέση και θα ξεκολλήσουμε από το κέλυφος την σάρκα του. Αν είναι μικρό το δόλωμα, θα πρέπει να ανοίξουμε και ένα ακόμα. Έπειτα, θα το κεντήσουμε σε μία βελόνα δόλωσης που χρησιμοποιούμε για τα λεπτά σκουλήκια. Χρησιμοποιώντας ελαστικό νήμα θα το τυλίξουμε αρκετές φορές μέχρι να σφίξει πάνω στην βελόνα. Στην συνέχεια θα βάλουμε το αγκίστρι μας στην ειδική υποδοχή που διαθέτει η βελόνα και με προσοχή θα περάσουμε το δόλωμα στο αγκίστρι.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το δολώσουμε, αφορά αποκλειστικά το ψάρεμα της τσιπούρας, αφού μας προσφέρει πολύωρη παραμονή του δολώματος μέσα στην θάλασσα, δίνοντας την ευκαιρία στο ψάρι να το εντοπίσει. Θα το δολώσουμε ολόκληρο χωρίς να το αφαιρέσουμε από το κέλυφος, έτσι ώστε να μην μπορούν τα μικρότερα ψάρια να το φάνε. Η σκληρότητα που διαθέτει το κέλυφος του, δεν είναι ικανή να αντέξει στα δυνατά σαγόνια του ψαριού, που δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να το σπάσει και να το φάει.

Για να το δολώσουμε, θα πρέπει πρώτα να φτιάξουμε ένα παράμαλλο με δύο αγκίστρια δεμένα στην σειρά σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, με το συνολικό μήκος τους να μην υπερβαίνει το μήκος του δολώματος. Θα ανοίξουμε τον σωλήνα, και με πολύ προσοχή να μην σπάσει το κέλυφος, θα καρφώσουμε τα δύο αγκίστρια από μέσα προς τα έξω. Το ένα θα το τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος του και το δεύτερο στο πάνω από αντίθετες κατευθύνσεις. Τέλος θα κλείσουμε ξανά το σωλήνα και θα το τυλίξουμε σφικτά με ελαστικό νήμα. Με αυτό τον τρόπο, κανένα άλλο ψάρι δεν μπορεί να το καταστρέψει, πλην αυτού που στοχεύουμε.

Συντήρηση 

Ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα που διαθέτουν τα παραπάνω δολώματα και γενικά τα όστρακα, είναι ότι δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού είναι εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, επόμενο είναι να μην παραμένουν ζωντανά. Έτσι για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να ψαρευτούν άμεσα, διότι από την στιγμή που θα ψοφήσουν, εκτός ότι μυρίζουν άσχημα, η σάρκα τους αλλοιώνεται και δεν μπορούν να δολωθούν. Για να τα συντηρήσουμε από την στιγμή που θα τα έχουμε στα χέρια μας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Για 1μέρα μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο, αφού πρώτα τα τυλίξουμε με μία βρεγμένη πετσέτα. Αν θέλουμε να το κρατήσουμε για 2 ημέρες, θα πρέπει να τα βάλουμε σε μία λεκάνη με νερό, θα χρειαστούμε μια αντλία παροχής οξυγόνου και θα το τοποθετήσουμε σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία.

ΚατηγορίαΔΟΛΩΜΑΤΑ
Back To Top