Spinning μέσα στα ΡΕΥΜΑΤΑ.

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου T.271

Spinning μέσα στα ΡΕΥΜΑΤΑ.

Τα minnow διατηρούν και εδώ τον ηγετικό τους ρόλους.

Από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να αλληλεπιδράσεις με τη θάλασσα συμβιβάζεσαι με το γεγονός ότι ποτέ δε ξέρεις τι σε περιμένει κάθε φορά που θα κατέβεις κοντά της, πράγματι η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση ενός ψαρέματος και το πιο σύνηθες εξ αυτών δεν είναι άλλο από τα ρεύματα. Θυμάμαι τα πρώτα μου ψαρέματα υπό το καθεστώς των ρευμάτων με μια μικρή πικρία καθώς τα αντιμετώπιζα στο στενό του Ρίου - Αντίρριου και μέχρι να πάρω τα χαμπάρια μου σχετικά με αυτά είχα αρκετές απώλειες, τόσο σε τεχνητά όσο και σε ψάρια. Στο παρόν άρθρο θα δούμε την εκδοχή του ψαρέματος μέσα σε ρεύματα από την οπτική γωνία του μεσαίου spinning, σε γενικές γραμμές όμως έχετε υπόψη σας ότι το σύγχρονο βαρύ ψάρεμα με τεχνητά δολώματα όπως το shore jigging και heavy spinning έχει καταφέρει να κάμψει το εμπόδιο των ακόμα και πολύ ισχυρών ρευμάτων.

Πριν πάμε παρακάτω όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ως θαλάσσιο ρεύμα ορίζεται κάθε συνεχής κίνηση του θαλασσινού νερού προς την ίδια κατεύθυνση εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής της θάλασσας. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο το οποίο προκαλείται από δυνάμεις που δρουν επί της μέσης ροής του υδάτινου όγκου, όπως το «σπάσιμο» των κυμάτων, ο άνεμος, η βαρύτητα, η διαφορά θερμοκρασίας και οι μεταβολές της πυκνότητας του θαλασσινού νερού λόγω της εξάτμισης και μεταβολής της αλμυρότητας. Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή ώπου οι παλίρροιες δημιουργούν παροδικά περιοδικώς εναλλασσόμενα ρεύματα, τα λεγόμενα παλιρροϊκά τα οποία προκαλούνται από τις έλξεις της Σελήνης και του Ηλίου.

Ντάσκα σε βυθιζόμενο pencil.

Τέλος η βαθυμετρική διαμόρφωση του βυθού, το σχήμα της ακτογραμμής και οι αλληλεπιδράσεις με άλλα θαλάσσια ρεύματα επηρεάζουν τόσο την κατεύθυνση όσο και την ταχύτητα άρα και τη δύναμη ενός ρεύματος. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα την ροή των θαλασσινών μαζών, όλο αυτό βέβαια σε συνάρτηση με την περιστροφή της γης που τροποποιεί την κίνηση αυτή ανάλογα με το εκάστοτε γεωγραφικό πλάτος. Όπως είναι κατανοητό η κίνηση των ρευμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την βιολογία στη θάλασσα, διότι βοηθούν στην διατήρηση αλλά και εξέλιξη της ζωής, πιο συγκεκριμένα μέσω αυτών πραγματοποιείται η μεταφορά ιζημάτων και άλλων υλών όπως το πλαγκτόν.

Οι κυνηγοί φυσικά δίνουν το παρών εντός των ρευμάτων.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν τα ρεύματα έχουν δύο όψεις, η μία είναι η διαρκής μετακίνηση της ζωής με το μικρό ψάρι να συμπαρασύρει μαζί του το μεγαλύτερο και ου το καθεξής ενώ η άλλη είναι η συνολική καταπόνηση του εξοπλισμού καθώς και η δυσκολία της σωστής πλεύσης των τεχνητών μας. Αν καταφέρουμε λοιπόν να συνδυάσουμε με αρμονικό τρόπο τα παραπάνω γεγονότα τότε θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα ρεύματα προς όφελος μας.

Ο εξοπλισμός στη προκειμένη περίπτωση πρέπει να έχει βέβαια κάποια βασικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να ανταπεξέρθει επάξια στο έργο του, πιο συγκεκριμένα. Θα ήταν σωστή επιλογή ένα καλάμι με γρήγορη δράση και άνω όριο εύρος χρήσης γραμμαρίων που να γυροφέρνει τα 45-50 γραμμάρια, ένα μοτέρ το οποίο να διέπεται από γρήγορη ταχύτητα μεγέθους 3000 ή 4000 ενώ ως προς το νήμα καλό θα είναι να μη ξεπερνάει σε διατομή το PE 1.5 ώστε να μην επηρεάζεται άμεσα από τα ρέματα δημιουργώντας μεγάλες «κοιλιές» το οποίο μεταφράζεται σε κενά ανάμεσα στην επικοινωνία μας με το τεχνητό.

Ο Αντώνης με μια ωραία παλαμίδα μέσα από τα ρεύματα!

Τα είδη των τεχνητών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά με τα minnow, τα βυθιζόμενα pencil, τους πλάνους και τις σιλικόνες να είναι σε γενικές γραμμές τα κυριότερα εξ αυτών, πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι σε κάποιες υποκατηγορίες των τεχνητών αυτών τα οποία είναι τα παρακάτω.

Βυθιζόμενα pencil, τα τεχνητά αυτά όπως έχουμε ξαναπεί δουλεύουν με παύσεις κατά την ανάκτηση τους για να αποδώσουν σωστά, στη περίπτωση των ρευμάτων όμως απλά παρασύρονται από αυτά χωρίς να κάνουν κάποια ιδιαίτερη κίνηση. Για να προσπεράσουμε το εμπόδιο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά με μήκος έως 125 χιλιοστά και βάρος που να γυροφέρνει τα 30 γραμμάρια, ώστε να έχουμε καλή αναλογία όγκου και βάρους, έτσι το τεχνητό μας θα είναι πιο σταθερό κρατώντας τη χαρακτηριστική wobbling κίνηση του κατά τη σταθερή ανάκτηση ενώ θα διατηρεί σε πολύ καλό επίπεδο το προκλητικό του πέσιμο!

Minnow, τα κλασσικά με μήκος έως 175 χιλιοστά, slim σχεδιασμού και επιπλέουσας πλευστότητας μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά αφού η κατά κόρον πιο «ανοιχτή» τους πλεύση σε συνδυασμό με το σχήμα του σώματος τα καθιστούν ικανά να ελιχτούν πολύ καλά  μέσα στα ρεύματα. Επίσης τα lipless minnow ή αλλιώς darters βρίσκουν άμεση εφαρμογή εντός των ρευμάτων αφού προορίζονται από κατασκευής τους για ψάρεμα σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα μια κατηγορία αυτών που μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα βαριά ή long distance minnow.

Ο γράφων με ένα μεγάλο κοκκάλι με σιλικόνη μέσα στα ρεύματα.

Με τον όρο «βαρύ» αναφέρομαι στη κατηγορία αυτή των minnow τα οποία χαρακτηρίζονται από συμπαγή, βαρέως τύπου κατασκευή και στη πλειοψηφία τους γυροφέρνουν τα 80 με 100 χιλιοστά, ενώ το βάρος τους συνήθως είναι όσο τα χιλιοστά του μήκους διαιρεμένα με το τρία, από τα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για τεχνητά ρουκέτες τα οποία είναι γρήγορα βυθιζόμενα. Εμείς στο μεσαίο spinning μπορούμε να διαχειριστούμε άμεσα βαριά minnow με βάρος ως τα 30 γραμμάρια. Τέλος όσα minnow φέρουν τον όρο surf εντός του ονόματος τους στατιστικά είναι ικανά να χρησιμοποιηθούν άριστα εντός των ρευμάτων, χωρίς αυτό να αποτελεί σταθερά.

Πλανάκια, έχετε υπόψη σας  ότι τα μεσόβαρα «κουταλοειδή» του είδους με βάρος που να κυμαίνεται όσο το άνω όριο του εύρους χρήσης γραμμαρίων του καλαμιού σας μείον 15 γραμμάρια είναι πολύ καλή επιλογή διότι διέπονται από μια «σταθερότητα» κατά τη χρήση τους ενώ το προκλητικότατο πέσιμο τους κάνει αισθητή τη παρουσία του.

Σιλικόνες, αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτές τύπου paddle tail με ευμέγεθες τακούνι και συνολικό βάρος που να ανέρχεται γύρω στα 25 γραμμάρια, οι σιλικόνες τέτοιου τύπου είναι ικανές να δουλέψουν κάθε χρονική στιγμή που θα βρίσκεται στο νερό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μανάλι με βαρύ minnow μέσα στα ρεύματα.

Τα παραπάνω τεχνητά αποτελούν τις δικές μου επιλογές όταν το θέμα έρχεται στα ρεύματα και αφορούν το ψάρεμα αποκλειστικά από τα μεσόνερα και πάνω. Όπως καταλαβαίνετε όλα έχουν ένα κοινό σημείο, δε καταπονούν τον εξοπλισμό ως προς το βάρος τους και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο πρόσθετος φόρτος εργασίας που προστίθεται σε αυτόν λόγω των ρευμάτων, οπότε μας δίνουν τη δυνατότητα να τα διαχειριστούμε πάρα πολύ καλά χωρίς να «γονατίζουν» τον εξοπλισμό μας ενώ παράλληλα αυτά διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος του εφέ που πρεσβεύουν κατά τη κίνηση τους ακέραιο.

Δε πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι τα ρεύματα στήνουν το ιδανικό σκηνικό για κυνήγι και αυτό είναι κάτι το οποίο τα ψάρια το εκμεταλλεύονται στο έπακρο, ιδιαίτερα τα πελαγίσια όπως τα μαγιάτικα, οι κυνηγοί και τα τονάκια ενώ συναντήσεις με λούτσους και λαβράκια είναι μέσα στο παιχνίδι αφού μπορούν αποδεκατίσουν τους πληθυσμούς του ψιλού και τα μικρόψαρα που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση. Συνοψίζοντας μιλάμε για μια κατάσταση η οποία στατιστικά θα μας δώσει κάποιο ψάρι και είναι άξια υπομονής και επιμονής.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ

Back To Top