Ψαλιδόπουλος Δημήτρης


Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου

Spinning - Ψαρεύοντας με μεγάλα Minnow.

Βαθιά νερά, συννεφιά και έντονος χρωματισμός!

Λίγο πολύ όσοι ασχολούμαστε με το spinning έχουμε τσακώσει κάποιο ψάρι, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα μεγάλα minnow. Τα τελευταία χρόνια, τα τεχνητά αυτά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι στη συλλογή κάθε spinner, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα τεχνητά αυτά όταν εμφανίστηκαν στο ελληνικό προσκήνιο, στην αρχή της δεκαετίας.

Πλέον τα τεχνητά αυτά όχι μόνο χρησιμοποιούνται ευρέως αλλά πολλές φορές αποτελούν και το πρώτο τεχνητό που θα χρησιμοποιήσει κάποιος που θα κάνει τα νηπιακά του βήματα στο spinning. Πριν συνεχίσω θα ήθελα να σας πω το πώς ανακάλυψα εγώ την ομορφιά των τεχνητών αυτών. Την πρώτη φορά λοιπόν που ψάρεψα ένα μεγάλο minnow ήταν το Δεκέμβριο του 2011 και παρόλο που κατάγομαι από μια πολύ μεγάλη πόλη και η αγορά στη τεχνική του spinning ήταν σχετικά ενημερωμένη, ο μόνος γρήγορος τρόπος για να βρω ένα τέτοιο τεχνητό ήταν μέσω του διαδικτύου από την Αθήνα. Την επόμενη ημέρα λοιπόν είχα το τεχνητό στα χέρια μου και κατά τις οχτώ το βράδυ βρισκόμουν στο πόστο μου.

Ρεαλιστικές αποχρώσεις!

Τα γοφαρολάβρακα σουλατσάρανε για κάμποσες ημέρες στο μέρος αλλά δεν χτυπούσαν στα τεχνητά μου τα οποία αποτελούνταν κυρίως από minnow μεγέθους 100-145 χιλιοστών. Πέρασα λοιπόν τη "φρατζόλα" στη παραμάνα μου, έκανα βολή και στη δεύτερη, τρίτη μανιβελιά χτύπημα! Την ημέρα εκείνη κατάφερα να ακουμπήσω στο βράχο δύο μεγάλα γοφάρια, ένα καλό λαβράκι και να τσακώσω μερικά ψάρια ακόμα τα οποία δε κατάφερα να τα βγάλω, για πολύ καιρό ακόμα λοιπόν μαζί με τον αδερφό μου παίρναμε τα ψαράκια μας, ψαράκια τα οποία πολλές φορές ήταν μικρότερα από το τεχνητό μας! Αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα εφόσον εκείνες τις ημέρες κατάλαβα για τα καλά το τι σημαίνει κυνηγετικό ένστικτο καθώς και το ένστικτο περιοχικής κυριαρχίας των ψαριών!

Τα ψάρια λοιπόν τότε δεν χτύπησαν τυχαία αλλά γιατί το κρύο είχε αρχίσει να είναι πολύ αισθητό ενώ το κανονικό ψιλό είχε λιγοστέψει αισθητά οπότε οι κέφαλοι, τα σπαρειδή και τα "χοντρά" ψιλά όπως οι μεγάλες σαρδέλες είχαν μπει στο στόχαστρο των ψαριών. Το νέο τεχνητό μου πλησίαζε τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ λόγω της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, τα υπερδραστήρια αρσενικά την έπεφταν όπως να ναι στον εισβολέα που μπήκε στη περιοχή της αναπαραγωγής τους με αποτέλεσμα να πιάνονται από ράχες, ουρές και διάφορα άκυρα σημεία του σώματος τους. Όπως είναι κατανοητό λοιπόν η εποχή που διανύουμε κατεμέ είναι ιδανική για τη χρήση των μεγάλων minnows για όλους τους παραπάνω λόγους!

Μια ντάσκα πιασμένη από την ουρά!

Τα μεγάλα Minnows

Πιο συγκεκριμένα τα τεχνητά που κινούνται εντός του φάσματος των μεγάλων minnow είναι αυτά με μήκος από τα 160 έως και τα 210 χιλιοστά, στη πλειοψηφία τους τα τεχνητά αυτά είναι τρεισάλαγκα, διέπονται από slim σιλουέτα ενώ το βάρος αυτών που ενδιαφέρουν εμάς κυμαίνεται από τα 20 μέχρι και τα 35 γραμμάρια ώστε να μπορούμε να τα ξεζουμίσουμε από κάθε άποψη χρήσης αλλά και χρησιμότητας. Λόγω αυτού ο εξοπλισμός μας καλό θα είναι να αποτελείται από ένα καλάμι μήκους 2.60 έως 3.00 μέτρα, με μεσαία προς γρήγορη δράση, εύρος χρήσης γραμμαρίων με άνω όριο το οποίο να γυροφέρνει τα 45-50 γραμμάρια και ένα στιβαρό μοτέρ μεγέθους 3000 ή 4000 το οποίο θα διαχειρίζεται σωστά νήμα, θα διαθέτει σωστά και γραμμικά φρένα ενώ θα είναι γεμάτο με νήμα τετράκλωνο η οχτάκλωνο διατομής από PE 1.2 έως 1.5. Τέλος τον εξοπλισμό μας θα συμπληρώσει ένα fluorocarbon παράμαλλο διατομής 0.35 έως 0.45 χιλιοστών στο οποίο θα είναι συνδεδεμένη μια παραμάνα ασφαλείας.

Τα παραπάνω προσόντα είναι απαραίτητα ώστε το σύνολο μας να μπορέσει να ανταπεξέρθει στη χρήση των προαναφερθέντων τεχνητών χωρίς να «ξελιγώνεται» ακόμα και όταν στη περιοχή επικρατούν δυνατά ρέματα. Συνήθως τα τεχνητά αυτά έχουν λεπτή σιλουέτα, πλεύση με έντονα τα στοιχεία του wobbling ενώ χαρακτηρίζονται από υπολογίσιμη αντίσταση κατά την ανάκτηση τους, παρόλα αυτά όσο «ίδια» και να είναι στην όψη τους έχουν κάποιες θεμελιώδεις διαφορές ανάλογα με τη κατηγορία τους. Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα των διαφορών τους θα χωρίσουμε τα τεχνητά αυτά με βάση τη πλευστότητα τους.

Πρωινός λούτσος σε minnow 210 χιλιοστών.

Τα επιπλέοντα (floating), σαφώς πιο εύκολα στη χρήση εφόσον η πλεύση τους ενεργοποιείται από τη πρώτη περιστροφή του μοτέρ μας ενώ η επιπλέουσα φύση τους μας βοηθάει να ψαρεύουμε στο βάθος που το καθένα είναι προγραμματισμένο να πιάνει κατά τη χρήση του διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο το έργο μας. Το μόνο αρνητικό τους είναι ότι υστερούν αισθητά σε βολή αφού πολλές φορές θα τα δούμε να κάνουν σβούρες στον αέρα ενώ αν η κατεύθυνση του αέρα είναι κόντρα σε μας τότε η ικανότητα της βολής τους πέφτει αισθητά.

Τα suspending, διέπονται από τις ίδιες αρχές λειτουργιάς που διέπουν και τα επιπλέοντα ως προς τη βολή και τη πλεύση τους αλλά η ιδιαιτερότητα τους να παραμένουν στο ίδιο βάθος πλεύσης τη χρονική στιγμή του stop στην ανάκτηση μας κάποιες φορές τα κάνουν ανάρπαστα σε σημεία με πονηρά ψάρια τα οποία ακολουθούν τα τεχνητά μας και δε τρώνε.

Τα βυθιζόμενα (sinking), τα συγκεκριμένα είναι αισθητά καλύτερα στο θέμα της βολής ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες ενώ στους υπόλοιπους τομείς υστερούν σε σχέση με τα επιπλέοντα λόγω της πιο "σφιχτής" πλεύσης τους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό εφόσον η μεταβλητή της εμπειρίας του καθενός θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα της εξίσωσης. Επίσης λόγω του βυθιζόμενου χαρακτήρα τους μπορούμε να τα αφήνουμε να φτάνουν τα κατώτερα στρώματα του νερού "σκανάροντας" κατά κάποιο τρόπο τον τόπο.

Χρώματα

Τα χρώματα των τεχνητών μας καλό θα είναι να πλησιάζουν τις αποχρώσεις των μικρόψαρων του τόπου με τις απομιμήσεις κέφαλου, σαρδέλας, λούτσου και φυσικά ζαργάνας να πρωταγωνιστούν ενώ το λευκό, κίτρινο και το ροζάκι είναι σταθερή αξία, πάντα συνοδευόμενα από ισορροπημένες αντανακλάσεις ενώ η εμφάνιση κάποιων αποχρώσεων "ροζ λούτσου" τους τελευταίους μήνες πραγματικά έδειξε τρομερά αποτελέσματα! Τα ψάρια που θα συναντήσουμε ως επί το πλείστον είναι τα γοφάρια, τα λαβράκια, οι λούτσοι και οι ντάσκες ανάλογα με τα σημεία που θα ψαρέψουμε φυσικά. Όπως είναι κατανοητό, εντός των λιμανιών οι λούτσοι και τα λαβράκια κυρίως θα μας κρατήσουν συντροφιά, ενώ στα πιο βαθιά νερά οι παλαμίδες και οι ντάσκες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας με τους μεγάλους λούτσους να κάνουν συχνές επιδρομές στα τεχνητά μας.

Κόλπα και ψαρευτική προσέγγιση

Η στρατηγική του ψαρέματος μας στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει κυρίως με τις δύο βασικές πλεύσεις που προσδίδουμε στα τεχνητά μας, δηλαδή το jerking και το twitching. Τα floating μπορούμε να τα συνδυάζουμε με σταθερή ανάκτηση μεσαίας ταχύτητας και χτυπήματα τύπου twitching χαλαρού χαρακτήρα ενώ τα sinking καλό θα είναι να τα συνδυάζουμε με πιο γρήγορης ταχύτητας ανάκτηση και έντονα χτυπήματα τύπου jerking έντονου χαρακτήρα ώστε να «ξυπνάμε» τη πλεύση τους. Τέλος μια κοινή γραμμή πλεύσης ανάμεσα στους δύο τύπους είναι η σταθερή μεσαίας ταχύτητας ανάκτηση σε συνδυασμό με στιγμιαία stop and go ανάμεσα στα διαστήματα της ανάκτησης αφού είναι μια τακτική που δείχνει να ξεκλειδώνει τα σαγόνια των ψαριών.

Καιρός

Ο καιρός είναι παράγοντας που επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των ψαριών και θα έλεγα ότι η καλύτερη εκδοχή αυτού είναι να επικρατεί στη περιοχή ένα ελαφρύ «κατσάρωμα» ώστε να οξύνονται λίγο τα ένστικτα των ψαριών και ταυτόχρονα να παίρνει ένα μικρό bonus το εφέ που πρεσβεύει το τεχνητό μας. Όσο αφορά το θέμα της ώρας, πάντοτε συναρτήσει των ψαριών που θα κυνηγήσουμε αλλά και του μέρους που θα ψαρέψουμε, θα έλεγα ότι μια ώρα πριν το ξημέρωμα και αν ο τόπος μας το επιτρέπει μπορούμε να ξεκινήσουμε τις βολές μας ενώ αντίθετα στη περίπτωση του νυχτώματος μισή ώρα πριν ο ήλιος δύσει και για μια ώρα περίπου μετά, είναι οι ιδανικές αλλά προσωπικά έχω ξεγελάσει κάποια ψάρια με μεγάλα minnow νωρίς το μεσημέρι και αργά το βράδυ.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να ψαρεύουμε με προσοχή και να φροντίσουμε οι σαλαγκιές των τεχνητών μας να είναι ξυράφια ώστε σε συνδυασμό με το δυνατό κάρφωμα από μέρους μας να σιγουρέψουν κάποιο ενδεχόμενο ψάρι προσπαθώντας έτσι να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες να το χάσουμε. Γιατί αν το χάσουμε, δύσκολα θα καταφέρουμε να έχουμε κάποιο επόμενο χτύπημα ενώ στη περίπτωση που τσακώσουμε κάποιο αυγωμένο ή μικρού μεγέθους ψάρι θα ήταν φρόνιμο να το απελευθερώσουμε με προσοχή.

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

  • 1) Τα μεγάλα τεχνητά δεν προκαλούν πάντα επίθεση από ένστικτο διατροφής αλλά και από ένστικτο τοπικής κυριαρχίας!
  • 2) Ένα μεγάλο τεχνητό τραβάει πάντα την προσοχή!
  • 3) Τους κρύους μήνες ένα μεγάλο τεχνητό μοιάζει με ένα πλούσιο γεύμα που θα καλύψει το αρπακτικό για αρκετές ίσως μέρες.
  • 4) Τα τεχνητά ιδιαίτερα από 17 μέχρι 21 εκατοστά πρέπει να είναι με τρείς σαλαγκιές για να καλύψουν κάθε εκατοστό σωστά σε μια επίθεση!
  • 5) Το χρώμα παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο για το αν ένα ψάρι θα επιτεθεί ή όχι. Πειραματιστείτε!
  • 6) Οι διάφορες πλευστότητες (F, S & SP) εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, πειραματιστείτε και με αυτά στον ίδιο τόπο!
  • 7) Οι σαλαγκιές θα πρέπει να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση και να αντικαθίστανται πάντα με ίδιου μεγέθους και βάρους!
  • 8) Τεχνητό slim 175 με άλλο τεχνητό slim 175 διαφορετικής εταιρείας μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές και την μια βραδιά να είναι αποτελεσματικό το ένα και την άλλη το άλλο. Πειραματιστείτε!
  • 9) Αλλάζετε συχνά τεχνητά και μην πετάτε συνέχεια το ίδιο, τα ψάρια και μαθαίνουν και παρατηρούν!
  • 10) Μεγάλο τεχνητό δεν σημαίνει πάντα μεγάλο ψάρι αφού συχνά θα πιάσουμε και δυσανάλογα μικρά ψάρια σε σχέση με το μέγεθος του μεγάλου τεχνητού μας!
ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top