Πατενιώτης Αντώνης

Αρθρογραφεί στο περιοδικό ¨Ψάρεμα¨ από το 2012. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1980 στο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, την όμορφη Ρόδο, όπου κατοικεί μόνιμα με την σύζυγο και τα δύο του παιδιά.

Η ενασχόληση του με το ψάρεμα ξεκίνησε χρόνια πριν, στην ηλικία των 12 ετών, τότε, ήταν που κατάφερε να αγοράσει με το χαρτζιλίκι της εβδομάδας, ένα καλάμι απίκο από fiberglass, με μήκος μόλις 3 μέτρα και μερικές έτοιμες αρματωσιές, από αυτές στο καρτελάκι που ετοίμαζε ο μαγαζάτορας. Με δόλωμα φτιαγμένο από βρεγμένη ψίχα ψωμιού, για αρκετές ώρες σκαρφαλωμένος επάνω σε κάποιο βράχο και υπό την καθοδήγηση των μεγαλυτέρων σε ηλικία και εμπειρία ψαράδων του νησιού, κατάφερνε να συγκεντρώνει πολύ συχνά την ¨τηγανιά¨ του.

Πλέον, το ψάρεμα αποτελεί για τον Αντώνη τρόπο ζωής. Την περίοδο του καλοκαιριού ψαρεύει από την ακτή με την τεχνική του spinning, του εγγλέζικου αλλά και του Bolognese. Όταν όμως ο χειμώνας κάνει την εμφάνιση του και φουσκώσουν για τα καλά οι θάλασσες μας από τους ισχυρούς ανέμους, δεν αποχωρίζεται την αγαπημένη του τεχνική, αυτή του surfcasting.


Shore Jigging Πλάνος ή Σιλικόνη;

Του Αντώνη Δρόσου

Shore Jigging  Πλάνος ή Σιλικόνη;

Ένα ερώτημα που μου απευθύνουν αρκετοί φίλοι ψαράδες που ξεκινούν ή ασχολούνται με την τεχνική του shore είναι για το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα αν είναι πιο αποδοτικό το ψάρεμα με πλάνο ή το ψάρεμα με σιλικόνες.  Επειδή η απάντηση εδώ δεν είναι μονολεκτική, αλλά ανοίγεται ένα μεγάλο θέμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή περιγραφή αυτής.

Το τελευταίο διάστημα έχοντας αφήσει για λίγο παραμελημένο το Spinning αλλά και το Lrf αφού όλο τον «ελεύθερο» παράκτιο χρόνο μας το καταναλώνει το Shore είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του κάθε δολώματος αφού και τα δυο χρησιμοποιήθηκαν αρκετές ώρες και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και περιόδους της ημέρας. Βλέπετε με το shore λόγω τόσο του μεγέθους των ψαριών όσο και της πεζοπορίας (κατάβαση & ανάβαση σε δύσκολους τόπους) καταναλώσαμε όλο μας τον χρόνο εκεί. Είναι κάποιες φορές που αναζητούμε το ένα, δύσκολο και καλό ψάρι από τα πολλά, μικρά κι εύκολα. Άλλωστε αυτή είναι και η «γοητεία» της συγκεκριμένης τεχνικής που το κάρφωμα και τράβηγμα του ψαριού μας κάνει να ξεχνάμε ατέλειωτες ώρες χωρίς την παραμικρή τσιμπιά. Ας αφήσουμε την πολυλογία κι ας δούμε συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δολωμάτων που μας ενδιαφέρουν:

Πλάνοι

1) Για να αποδώσουν και να γίνουν αποτελεσματικοί θέλουν κίνηση στο καλάμι που ο ψαράς την αποκτά με τον καιρό ή εκτός αν έχει εμπειρία από βαρύ spinning ή ψαρέματα jigging από σκάφος.

2) Το κάθε είδος τεχνητού θέλει τη δικιά του κίνηση που πρέπει να τη μάθουμε αν θέλουμε να είναι αποτελεσματικό.

3) Δουλεύουν καλά όλη τη διάρκεια της μέρας, από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ήλιου και σε όλα τα βάθη.

4) Καλύτερες ώρες θα λέγαμε είναι το μισάωρο της ανατολής και το καταμεσήμερο στα αφρόψαρα και τις συναγρίδες.

5) Καλό δόλωμα για όλα τα αφρόψαρα όπως μανάλια, μαγιάτικα, κυνηγούς, γοφάρια, παλαμίδες, λούτσους αλλά και για συναγρίδες.

Σιλικόνες

1) Δολώματα που δουλεύουν από μόνα τους και με απλή ανάκτηση χωρίς να χρειάζεται ο ψαράς να ξέρει κάποια ιδιαίτερη τεχνική κίνηση του καλαμιού.

2) Μπορούν να ψαρευτούν άνετα κι από νέους ψαράδες.

3) Αν και ψαρεύουν όλες τις ώρες θα λέγαμε ότι οι πιο κατάλληλες είναι την ώρα που ξημερώνει και την ώρα που σουρουπώνει. Το μισάωρο του χαράματος και το μισάωρο της δύσης είναι οι πιο ιδανικές.

4) Καλό δόλωμα για μαυρόψαρα όπως στήρες, σφυρίδες, ροφούς αλλά και για συναγρίδες.

5) Ψαρεύει καλά κοντά στο βυθό όπου και κινούνται τα συγκεκριμένα ψάρια που αναζητούμε.

Συμπέρασμα

Ο κάθε ψαράς ανάλογα με την εμπειρία που έχει, τα ψάρια που αναζητά αλλά και την ώρα που εξορμεί επιλέγει και το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσει.  Αν το ζητούμενο ψάρι είναι τα γοφάρια, οι παλαμίδες, οι λούτσοι, τα μανάλια, οι κυνηγοί τότε ο πλάνος είναι μονόδρομος και το ψάρεμά μας θα πραγματοποιηθεί μέρα. Αν το ζητούμενο ψάρι είναι οι στήρες, ο ροφός, η σφυρίδα τότε οι σιλικόνες είναι μονόδρομος και το ψάρεμά μας θα πραγματοποιηθεί ξημέρωμα και σούρουπο. Αν το ζητούμενο ψάρι είναι η συναγρίδα τότε και τα δυο δολώματα είναι καλά απλώς η ώρα της μέρας ίσως δώσει πλεονέκτημα σε κάποιο από αυτά.

Καλοκαιρινή Πρόταση

Επειδή η εξόρμησή μας συνήθως τώρα τους ζεστούς μήνες πραγματοποιείται είτε πρωινή είτε απογευματινή ώρα, αφού το καταμεσήμερο λόγω ζέστης είναι απαγορευτικό, προτείνω στους νέους φίλους το εξής πλάνο που ακολουθώ κι εγώ εκτός κι αν έχουμε βγάλει διαφορετικό λόγο συγκεκριμένου ψαριού που θα αναζητήσουν.  Όταν θα εξορμήσουμε πρωί τότε στο ξεκίνημα του ψαρέματός μας και μέχρι να ανατείλει ο ήλιος θα ψαρέψουμε με σιλικόνες σε βαθιά γενικά σημεία και στη συνέχεια με πλάνους στα υπόλοιπα σημεία. Στην περίπτωση του απογευματινού ψαρέματος θα ξεκινήσουμε με πλάνους και την ώρα που ο ήλιος δύει θα τους αντικαταστήσουμε με σιλικόνες που θα φροντίσουμε να ψαρευτούν σε σημείο που δεν το έχουμε ψαρέψει την τελευταία ώρα με άλλα δολώματα.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top