Γιάννης Παπαθανασίου

Ο Γιάννης Παπαθανασίου γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1963 στον Πειραιά και η καταγωγή του είναι από την Βόρεια Εύβοια.

Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός, Αρχιτεκτονικό Design, Γραφιστική και Ζωγραφική.
Aσχολήθηκε επαγγελματικά με τη Διαφήμιση και εργάζεται μέχρι σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε ελληνική διαφημιστική εταιρεία.
Zωγραφίζει, σκιτσάρει, γράφει και ψαρεύει με πάθος.
Ψαρεύει απλά ερασιτεχνικά όπως οι περισσότεροι Έλληνες ψαράδες και αρθογραφεί εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό περιοδικό Ψάρεμα.

Παρατσούκλι Ψαρόγιαννος.
Τα γραπτά του, κατάθεση όλων όσων πιστεύει για το πατροπαράδοτο ελληνικό ψάρεμα.
Δηλώνει Έλληνας ερασιτέχνης ψαράς και καμαρώνει!


Light Rock Fishing από το ΣΟΥΡΟΥΠΟ και μετά!

Του Παναγιώτη Κολλιόπουλου T.271

Light Rock Fishing από το ΣΟΥΡΟΥΠΟ και μετά!

H τεχνική του light rock fishing έχει εδραιωθεί για τα καλά στη ψαρευτική ζωή του σύγχρονου spinner, η αλήθεια είναι μάλιστα ότι έχω συναντήσει ψαράδες που ψαρεύουν όλες τις εποχές του χρόνου με αυτή με θεαματικά αποτελέσματα. Παρόλα σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στο ψάρεμα με light rock fishing την εποχή που διανύουμε από την ώρα που πέφτει το σκοτάδι και μετά, ο λόγος που με οδήγησε στην απόφαση αυτή ήταν το γεγονός της μεγάλης παρουσίας ψιλού στα σημεία που ψάρευα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθημερινή ψαρευτική πίεση που δέχονταν τα ψάρια συναρτήσει του ελεύθερου χρόνου μου ο οποίος μου επιτρέπει συνήθως το ψάρεμα αυτές τις ώρες.

Με λίγα λόγια η κατάσταση έχει ως εξής, τις πρώτες μέρες της εισαγωγής του ψιλού στο τόπο ο παροξυσμός που θα διέπει τα ψάρια θα τα κάνει ευάλωτα στα τεχνητά μας με αποτέλεσμα όλοι να παίρνουμε τα ψάρια μας, στη πορεία όμως και αφού ο παροξυσμός αυτός σταδιακά σβήσει και τα ψάρια πάψουν να τρώνε το ψάρεμα με λεπτά εργαλεία είναι μια πολύ καλή και αποδοτική τεχνική για να τα και να μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Τα ψάρια που θα συναντήσουμε με μεγαλύτερη συχνότητα αυτή την εποχή είναι τα λαβράκια και τα μελανούρια ενώ τα τοπιάρικα είδη όπως οι στήρες και οι σκορπίνες κάνουν αισθητά τη παρουσία τους, επίσης και οι εκπλήξεις από σπαρειδή δε λείπουν!

Η μικρή σκορπίνα καταβρόχθισε τη μικρή σιλικόνη

Οι στηροπούλες έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα πλανάκια!

 Όσο αφορά το θέμα εξοπλισμός τα πράγματα έχουν όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, πιο συγκεκριμένα χρειαζόμαστε ένα σύνολο το όποιο να απαρτίζεται από ένα καλάμι με άνω όριο casting weight τα 8 έως 10 γραμμάρια, μήκους 2.10 έως 2.40 μέτρα και δράση τέτοια ώστε να στέλνει μακριά τα λιλιπούτεια τεχνητά μας αλλά ταυτόχρονα να τα δουλεύει σωστά και να έχει αποθέματα δύναμης ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει επάξια ένα αξιόλογο ψάρι. Το μοτέρ καλό θα είναι να είναι μεγέθους 1000 έως 2000 ώστε να προσφέρει ωραίο ζύγισμα με το καλάμι μας, να διαθέτει τα απαραίτητα μέτρα νήματος, να έχει άριστα γραμμικά φρένα, τέλειο στρώσιμο και διαχείριση νήματός αλλά και όσο πιο στρωτή λειτουργία γίνεται κατά την ανάκτηση ώστε να μην έχουμε απώλειες στο «διάβασμα του βυθού».

Το νήμα είτε οχτάκλωνο είτε τετράκλωνο θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας με διατομή από PE 0.4 έως 0.6, να μην απορροφάει νερό, να είναι μαλακό ώστε να ξεδιπλώνεται στη βολή με ευκολία αλλά και να μη «φρενάρει» τα τεχνητά μας, ιδιαίτερα τις σιλικόνες και τα πλανάκια που μπορούν να δεχτούν χτύπημα σε όλες τις χρονικές στιγμές της χρήσης τους. Τέλος το παράμαλλο μπορεί να κυμανθεί από 0.14 έως 0.20 χιλιοστά ανάλογα με τα θέλω του καθενός ενώ θα πρέπει να το διακατέχει ένας μεσαίος δείκτης σκληρότητας ώστε να απορροφά τα αλλεπάλληλα σοκ των βολών αλλά και να αντέξει σε πιθανές δοντιές, γδαρσίματα από σαλαγκιές σε μπερδεμένα τεχνητά καθώς και να μπορέσει να αντέξει σε πιθανά τριψίματα πάντα σε λογικά πλαίσια. Όσο αφορά το θέμα των κόμπων για την ένωση νήματος, παράμαλλου κάνω αποκλειστικά τον tony pena ενώ για την ένωση παράμαλλου, παραμάνας προτιμώ τον uni. Η παραμάνα πρέπει να είναι ασφαλείας σε όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος γίνεται ώστε να είναι «αόρατη», να επιτρέπει την εύκολη και ασφαλής αλλαγή των τεχνητών που θα ψαρέψουμε αλλά και να έχει αντοχή στη μάχη με ένα ζόρικο αντίπαλο.

Ως προς τα τεχνητά χρησιμοποιώ διάφορους τύπους αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εστιάζω κυρίως στα minnow, στις σιλικόνες και στα πλανάκια αφού έχω παρατηρήσει ότι τα ψάρια ανταποκρίνονται σε αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι χρυσές αποχρώσεις τις ώρες αυτές έχουν τη τιμητική τους!

Minnow 50 χιλιοστών σε απόχρωση κεφαλόπουλου!

Minnow

Προτιμώ τα πιο κλασικά σχήματα σε μεγέθη μέχρι τα 60 χιλιοστά με επιπλέουσα πλευστότητα, σίγουρα υστερούν σε βολή σε σχέση με τα βυθιζόμενα του είδους αλλά προσφέρουν πολύ «ανοιχτή» κίνηση η οποία ενεργοποιείται ακόμα και με αργή ανάκτηση πράγμα απαραίτητο για το ψάρεμα μας. Όσο για τα χρώματα αυτών ομολογώ πως αυτή την εποχή έχω μια αδυναμία στα σαρδελοειδή, στα πρασινόραχα και κυρίως στις αποχρώσεις κεφαλόπουλου ενώ τα λευκά είναι επίσης ανάμεσα στις επιλογές μου. Τέλος προτιμώ να δουλεύω κυρίως αυτά με μπίλιες στο εσωτερικό τους ώστε να προκαλώ όσο περισσότερο μπορώ τα ψάρια μέσω του «κουδουνίσματος» που προκαλούν κατά την ανάκτηση τους.

Σιλικόνες

Εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν κυρίως αυτές τύπου jerk bait και paddle tail, το μέγεθος τους μπορεί να κυμαίνεται από τα 40 έως τα 80 χιλιοστά ενώ από θέμα χρωμάτων τα λευκά, τα ροζ και τα σκουρόχρωμα σε συνδυασμό με glitter λεπτομέρειες είναι ότι πρέπει. Όσο αφορά τις μολυβοκεφαλές αυτές τύπου fish head, round ball και darter είναι πολύ καλές επιλογές ενώ το πως θα τις συνδυάσετε με τις σιλικόνες σας είναι δική σας απόφαση. Εγώ προσωπικά συνδυάζω τις σιλικόνες μου με μολυβοκεφαλές fish head και round ball όταν θέλω να ψαρέψω πιο τεχνικά ενώ όταν θέλω να αυξήσω την ένταση του ψαρέματος μου τότε επιλέγω αυτές σε σχήμα darter αφού αποδίδουν μοναδική συμπεριφορά και εφέ στη σιλικόνη μας όταν συνδυαστούν με γρήγορη ανάκτηση.

Ως προς το βάρος τους προτιμώ μολυβοκεφαλές με βάρος από 0.5 έως 5 γραμμάρια, έτσι συνυπολογίζοντας το βάρος του σώματος της σιλικόνης να έχουμε ένα σύνολο τεχνητού με βάρος τέτοιο ώστε να μπορεί να το διαχειριστεί άμεσα το καλάμι μας. Επίσης ένα καλό τιπ είναι ο συνδυασμός των σιλικονών τύπου paddle tail με μικρά βάρη μολυβοκεφαλών και πιο συγκεκριμένα έως 2 γραμμάρια ώστε να επωφεληθούμε από τη προκλητική κίνηση της ουράς τους όταν αυτό συνδυαστεί το αργό τους «πέσιμο», φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας αφού κάποιες μέρες τα ψάρια απλά αγαπάνε το «γρήγορο» ψάρεμα.

Πλανάκια

Πρόκειται για τεχνητά τα οποία έχουμε συνηθίσει να τα χρησιμοποιούμε τις φωτεινές ώρες παρόλα αυτά η απόδοση τους είναι εξίσου καλή και τις νυχτερινές ώρες ανεξάρτητα από το αν υπάρχει έντονος φωτισμός στη περιοχή ενώ η τέλεια αναλογία του όγκου και του βάρους τους τα καθιστούν ικανά να καλύπτουν τρελές αποστάσεις βολής και να ξεγελούν τα ψάρια με μεγάλη ευκολία ιδιαίτερα κατά το βύθισμα τους. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτά με βάρος από 3 έως 7 γραμμάρια μεσόβαρου τύπου. Ως προς τα χρώματα δίνω βαρύτητα στα κλασσικά αυτών σε αποχρώσεις σαρδέλας, ζαργάνας ενώ τα λευκά και ροζ είναι επίσης θεμιτές επιλογές, παρόλα αυτά προσωπικά έχω μια αδυναμία στις χρυσές αποχρώσεις τις ώρες αυτές αφού με τη χρήση τους έχω δει πολύ καλά αποτελέσματα. Ως προς το τρόπο του αρματώματος επιλέγω αποκλειστικά το δρόμο του assist hook, το οποίο ναι μεν θα είναι μικρό αλλά ενισχυμένο. Όσο αφορά το τρόπο χρήσης επιλέγω την αργή ταχύτητα ανάκτησης σε συνδυασμό με χτυπήματα τύπου jerking μεγάλου εύρους αφού έχω παρατηρήσει ότι τα ψάρια τρώνε σε πολύ μεγάλο ποσοστό κατά το «πέσιμο» του πλάνου.

Τα λαβράκια αγαπάνε τις σιλικόνες!

Μολυβοκεφαλή τύπου darter και jerkbait έτοιμα για γρήγορα ψάρεμα!

Η στρατηγική ψαρέματος που μπορούμε να ακολουθήσουμε βασίζεται στη χρήση των παραπάνω τεχνητών δίνοντας τους την ίδια βαρύτητα, παρόλα αυτά θεωρώ καλύτερη την επιλογή ενός minnow για την αρχή του ψαρέματος μας ώστε να ιχνηλατήσουμε τη συμπεριφορά των ψαριών με τη μέθοδο της βεντάλιας ενώ είναι μεγάλης σημασίας οι επαναλαμβανόμενες βολές παράλληλα με την ακτογραμμή. Στη πορεία μπορούμε να προβούμε στη χρήση των σιλικονών, ξεκινώντας από αυτές τύπου paddle tail σε συνδυασμό με «αργό» ψάρεμα και επαναλαμβανόμενες παύσεις, ενώ αν βλέπουμε κυνήγια γύρω μας τότε η αύξηση της ταχύτητας ανάκτησης σε συνδυασμό με την εναλλαγή στο τύπο της σιλικόνης, είναι πολύ καλή επιλογή. Τέλος τα πλανάκια καταλαβαίνω ότι από τους περισσότερους θεωρούνται ταμπού για το συγκεκριμένο ψάρεμα, αλλά κατά τη γνώμη μου αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, αφού το εφέ που προκαλούν κυριολεκτικά, σεληνιάζουν τα ψάρια αρκεί όμως να εξοικειωθείτε λίγο μαζί τους, ως προς την αναλογία ταχύτητας ανάκτησης και «πεσίματος» αυτών.

Συνοψίζοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κατά το ψάρεμα με light rock fishing παρατηρείται το φαινόμενο του να γίνονται πολλές συλλήψεις ψαριών κάθε είδους σε κάθε πιθανό μέγεθος, οφείλουμε λοιπόν να απελευθερώνουμε τα μικρά άτομα εφόσον το να κάτσεις και να «τρυγήσεις» τα «περκοχανοστηράκια» ενός τόπου δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος ψαρέματος στο τέλος της μέρας, οπότε μεγάλη προσοχή!

ΚατηγορίαΨΑΡΕΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ
Print
Back To Top