Μανώλης Λαούτατζης


Casting / Στην ζέστη του καλοκαιριού.

του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Casting / Στην ζέστη του καλοκαιριού.

Οι μουρμούρες θα κλέψουν την παράσταση στα νυχτερινά

Τόσο το casting, όσο και οι διάφορες μορφές του Surf Casting κτλ., είναι τεχνικές ψαρέματος που εφαρμόζονται περισσότερο τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, παρά το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την εποχή και το γεγονός ότι οι παραλίες κατακλύζονται από πολύ κόσμο, είναι δύο από τους κύριους λόγους που επιβεβαιώνουν, τα γραφόμενα μου.

Λόγω του ότι η χώρα μας φημίζεται για τις όμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά τους, προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ενώ σε όποια παραλία και να κοιτάξεις, από τις οργανωμένες έως και τις πιο ερημικές, θα δεις αυτήν την εποχή οικογένειες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, παιδιά να παίζουν στην άκρη του κύματος και μερικούς να έχουν κατασκηνώσει λίγα μέτρα από την ακροθαλασσιά. Βέβαια κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να στήσουμε καλάμια, ώστε να απολαύσουμε το χόμπι μας.

Σίγουρα σε όλους μας έχει συμβεί να ψαρεύουμε από νωρίς το πρωί σε κάποια παραλία και σιγά σιγά να καταφθάνουν όλο και περισσότεροι λουόμενοι, για να κολυμπήσουν δίπλα στα καλάμια μας.

Αποτέλεσμα νυχτερινού ψαρέματος

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, εκτός από το να τα μαζέψεις και να φύγεις. Πρώτον, γιατί εσύ είσαι ο παράνομος και δεύτερον για να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς, που μπορεί να προκαλέσεις κατά λάθος. Επομένως, δύο είναι οι λύσεις: ή σταματάμε το ψάρεμα το καλοκαίρι ωσότου οι παραλίες αδειάσουν ή θα αναγκαστούμε να προσαρμόσουμε το ψάρεμα μας, σύμφωνα με τους κανόνες που μας υποχρεώνει η εποχή. Όπως καταλαβαίνετε, το πρώτο δεν είναι εφικτό για όλους εμάς που το ψάρεμα είναι κάτι παραπάνω από χόμπι, οπότε η μόνη λύση είναι να επιλέξουμε παραλίες που προσελκύουν λιγότερο κόσμο, τις κατάλληλες ώρες που δεν θα ενοχλούμε κανέναν και επίσης δεν θα μας ενοχλεί.

Η επιλογή της παραλίας

Το να επιλέξουμε παραλία για να ψαρέψουμε αυτή την εποχή, δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση, αφού όπως αναφέρω και παραπάνω οι λουόμενοι βρίσκονται σχεδόν παντού. Ειδικά αν μιλάμε για ημερήσιο ψάρεμα, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Ακόμα και αν πάμε σε κάποια παραλία από νωρίς το πρωί που είμαστε μόνοι μας, στήσουμε τον εξοπλισμό μας, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το ψάρεμά μας. Το πιο συχνό φαινόμενο, είναι σιγά σιγά να αρχίσει να μαζεύεται κόσμος για να κολυμπήσει, κάτι που θα μας αναγκάσει να τα μαζέψουμε. Οπότε αν επιλέξουμε να κάνουμε πρωινό ψάρεμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την περιοχή και να είμαστε σίγουροι ότι εκεί δεν κολυμπούν. Τέτοιες παραλίες μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε, αλλά υπάρχουν.

Αμμοσκούληκο η λύση όταν δεν υπάρχουν δολώματα

Περιοχές όπου για να φτάσει κάποιος χρειάζεται να περπατήσει, δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για κάποιον που θέλει να κολυμπήσει και ειδικά αν υπάρχει εκεί κοντά κάποια άλλη παραλία με εύκολη πρόσβαση. Επίσης όταν ο βυθός αποτελείται από πέτρες ή πλάκες και γενικά είναι άγριος, επίσης δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των κολυμβητών, αφού οι αχινοί που πιθανόν να υπάρχουν θα κρατήσουν μακριά των κόσμο. Αν τώρα βρούμε κάποια παραλία που να πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές, τότε καλό θα είναι να επιλέξουμε να στήσουμε τον εξοπλισμό μας σε κάποια από τις δύο άκριες της παραλίας. Αυτό, ίσως να αποτελέσει κίνηση ματ για την συνέχεια, αφού σε περίπτωση που κάποιος επισκεφτεί το συγκεκριμένο μέρος για μπάνιο, δεν θα τον ενοχλήσουμε, αλλά ούτε θα μας ενοχλήσει και αυτός.

Μπορεί λοιπόν το ημερήσιο ψάρεμα το καλοκαίρι να παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες, όσον αφορά την σημείο που θα ψαρέψουμε, αλλά και κάποιες ακόμα που θα αναφέρω παρακάτω, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το νυχτερινό, αφού εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Από την ώρα που θα δύσει ο ήλιος σιγά σιγά οι παραλίες αρχίζουν να αδειάζουν και ειδικά όταν νυχτώσει ερημώνουν τελείως. Έτσι, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα να επιλέξουμε κάποιο μέρος για το ψάρεμά μας, ακόμα και αν πρόκειται για πολυσύχναστη παραλία που κάνει πολύς κόσμος μπάνιο. Επιλέγοντας αυτή την εποχή να ψαρέψουμε νύχτα, σίγουρα θα πιάσουμε περισσότερα ψάρια από την ημέρα. Η ηρεμία που επικρατεί στην περιοχή θα παροτρύνει τα ψάρια να αναζητήσουν την τροφή τους, ακόμα και αν η παραλία που ψαρεύουμε, την ημέρα συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος. Είναι αποδεδειγμένο, ότι τις νυχτερινές ώρες η παρουσία ψαριών σε τέτοιες περιοχές είναι σχεδόν σίγουρη. Το ανακάτεμα που έχει προκληθεί στο βυθό από την συσσώρευση του κόσμου, έχει αποκαλύψει ποσότητες τροφής που αναζητούν τα ψάρια.

Παραλίες με δύσκολο βυθό θα κρατήσουν μακριά των κόσμο

Εξοπλισμός

Συνήθως το καλοκαίρι τα ψαρέματα που πραγματοποιούμε δεν είναι πολύωρα και σε συνδυασμό με το ότι η εποχή δεν θεωρείται η καλύτερη όσον αφορά την υπάρξη ψαριών, οι απαιτήσεις του εξοπλισμού που θα χρειαστούμε δεν είναι μεγάλες. Έτσι δεν χρειάζεται να κουβαλάμε πάρα πολλά πράγματα μαζί μας για να πραγματοποιήσουμε αυτά τα ψαρέματα, κάτι που μερικές φορές δεν θα είναι εφικτό, όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις που θα βρισκόμαστε σε διακοπές. Με λίγα λόγια ο εξοπλισμός μας θα αποτελείται από δύο καλάμια, κατά προτίμηση τηλεσκοπικά, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Αν έχουμε μεγάλη γκάμα καλαμιών στην κατοχή μας, θα επιλέξουμε αυτά που θα διαθέτουν ένα μέσω casting weight της τάξεως των 150 γρ. ώστε να μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες που απαιτούνται για αυτά τα ψαρέματά μας. Επίσης για τον ίδιο λόγο, οι καρφωτές βάσεις για την στήριξη των καλαμιών θα μας εξυπηρετήσουν σημαντικά, αφού θα συρρικνώσουν κατά πολύ τον όγκο του εξοπλισμού, ειδικά αν χρειαστεί να περπατήσουμε για κάποια απομονωμένη παραλία. Για τους μηχανισμούς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια επιλογή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Κάπως έτσι θα επιλέξουμε και τα υπόλοιπα πράγματά μας, έχοντας μαζί ένα μικρό βαλιτσάκι με τα άκρως απαραίτητα και όχι την μεγάλη τσάντα που συνήθως κουβαλάμε στις εξορμήσεις μας.  

Δολώματα

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται αυτή την εποχή λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών είναι η συντήρηση των δολωμάτων. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε σχεδόν όλα τα δολώματα συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα τα μονοδόλια, χρειάζονται και παροχή οξυγόνου. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν βρισκόμαστε σε διακοπές και ειδικά στις περιπτώσεις που δεν είμαστε σε κάποιο δικό μας σπίτι, αλλά σε κάποιο ενοικιαζόμενο ή σε ξενοδοχείο, όπου δεν έχουμε όλες τις ανέσεις για να τα συντηρήσουμε. Για να καταφέρουμε να έχουμε τα δολώματα μας σε καλή κατάσταση την ώρα που θα πάμε για ψάρεμα υπάρχουν δύο τρόποι.

Ημερήσιο ψάρεμα στην άκρη της παραλίας

Ο ένας είναι να τα προμηθευόμαστε λίγο πριν πάμε στην παραλία, σε ποσότητες που θα καλύψουν το συγκεκριμένο ψάρεμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν στην περιοχή που βρισκόμαστε υπάρχουν καταστήματα, ειδών αλιείας. Αν τώρα το μέρος που βρισκόμαστε είναι κάποιο νησί, όπου συνήθως δεν υπάρχουν δολώματα, είμαστε αναγκασμένοι και ακολουθήσουμε την δεύτερη επιλογή. Θα πρέπει λοιπόν να προμηθευτούμε δολώματα που συντηρούνται εύκολα. Κουτιά ακροβάτη, μάνες, αμερικάνους και γενικά ότι δεν χρειάζεται να είναι σε νερό για να παραμένει ζωντανό θα είναι μεγάλη ευκολία για εμάς, αφού θα μπορούμε πολύ εύκολα να τα συντηρήσουμε, ακόμα και αν κάνουμε camping, σε ένα απλό ψυγείο πάγου.

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

  • Ποτέ δεν πετάμε τις χρησιμοποιημένες αρματωσιές στην παραλία, γιατί την επόμενη ημέρα που θα την επισκεφτεί ο κόσμος για να κάνει μπάνιο, μπορεί κάποιος να τραυματιστεί.
  • Η παρατήρηση του βυθού με μάσκα την ημέρα, μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για ένα επιτυχημένο ψάρεμα την νύχτα.
  • Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους λουόμενους, σε περίπτωση που κολυμπούν στο σημείο που ψαρεύουμε.
  • Μεγάλη προσοχή όταν πραγματοποιούμε ρίψη του δολώματος, σε περίπτωση που υπάρχει κόσμος σε κοντινή απόσταση, για την αποφυγή τραυματισμών.
  • Εάν ξεμείνουμε από δολώματα, μπορούμε να βρούμε σκουλήκι της άμμου ή διάφορα άλλα όστρακα.
ΚατηγορίαΨΑΡΟΤΟΠΟΙ
Print
Back To Top