Αντώνης Δρόσος

Ήταν κάπου το 84 όταν αποφάσισε να κάνει δειλά το πρώτο του βήμα και να ασχοληθεί με την αρθρογραφία, στο μοναδικό τότε θαλασσινό, αλιευτικό, μηνιαίο περιοδικό, τον «Υποβρύχιο Κόσμο». Το 1997, κάνει το επόμενο βήμα και μετακομίζει στις εκδόσεις Βαρβέρη όπου «Βυθός», «Ψάρεμα» και «Ψάρεμα με Σκάφος» φιλοξενούν σχεδόν ανελλιπώς άρθρα του, για όλες τις τεχνικές ψαρέματος, παράκτιες, υποβρύχιες ή από σκάφος. Το επόμενο βήμα θα γίνει το Νοέμβριο του 2006, όταν και αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του - αρχικά ένθετου και μετέπειτα ανεξάρτητου - περιοδικού «Ψάρεμα με Σκάφος», με αντικείμενο αποκλειστικά τα ψαρέματα από σκάφος και το οποίο επιμελήθηκε έως και το Σεπτέμβρη του 2012. Η έκδοση του περιοδικού «Boat & Fishing» θα είναι για μια πενταετία, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι όπου από τις αρχές του 2018 η ιστοσελίδα DROSOSFISHING θα γίνει ο τελικός του σταθμός, ενώ θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στα περιοδικά «Ψάρεμα», «Ψάρεμα με Σκάφος».
Αθλητής του ψαροτούφεκου αλλά και της αγωνιστικής αλιείας με συμμετοχές και διακρίσεις σε τοπικούς, διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. Ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος ειδών αλιείας fishing-online.gr όπου οι φίλοι του ψαρέματος μπορούν να τον συμβουλευτούν και να βρουν μαζί εξοπλισμό κατάλληλο για τα δικά τους ψαρέματα. Ιδρυτής του Α.Ν.Ο. Καρύστου όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα εκλέγεται πρόεδρος ενώ σήμερα συνεχίζει να παραμένει μέλος του συμβουλίου. Παντρεμένος με τη Σοφία Κιούκη έχει δυο κόρες τη Χρύσα και τη Μαρία.


Spinning Το μήκος του παράμαλλου.

Του Αντώνη Δρόσου

Spinning  Το μήκος του παράμαλλου.

Ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς φίλους που ασχολούνται με το Spinning άλλα και τις παραλλαγές αυτού, δηλαδή το shore και το lrf είναι το μήκος που πρέπει να έχει το παράμαλλο που θα χρησιμοποιήσουν. Αυτό βέβαια όταν δεν έχουν στο μηχανισμό τους μονοκόμματη πετονιά (μάνα – παράμαλλο), αλλά νήμα και θέλουν να τοποθετήσουν στην άκρη του παράμαλλο ή έχουν κάποιο είδος πετονιά και θέλουν να βάλουν διαφορετική πετονιά στο παράμαλλό τους.

Το τελευταίο το αναφέρουμε, γιατί μπορεί να έχουμε στο μηχανισμό μας μια λεπτή πετονιά για πετάγματα και στην άκρη να θέλουμε μια χοντρότερη ή μια αόρατη. Δεν ξέρω τι είδους πετονιά χρησιμοποιείτε οι περισσότεροι για παράμαλλο, αλλά εγώ θεωρώ πως η fluorocarbon ή αλλιώς αόρατη είναι μονόδρομος. Πέρα από το χρωματισμό της, που στην ουσία είναι σα να μην φαίνεται αφού έχει παρόμοιο δείκτη με αυτό του νερού είναι πολύ ανθεκτική στα γδαρσίματα και κτυπήματα και αυτό μας εξυπηρετεί πολύ. Για πάμε τώρα να δούμε και το μήκος που πρέπει να έχει αφού πρώτα σκεφτούμε λίγο γιατί χρησιμοποιούμε παράμαλλο.

Οι βασικοί λόγοι

Το παράμαλλο το χρησιμοποιούμε βασικά για να μην είναι ορατό στα ψάρια το τμήμα κοντά στο τεχνητό, όπως θα ήταν αν είχαμε νήμα ή μία απλή πετονιά και κατά δεύτερο λόγο να έχει το τμήμα αυτό κοντά στο τεχνητό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε. Ακόμα είναι συχνά πιο ανθεκτικό στα τριψίματα και πιο ανθεκτικό στο κόμπο. Συνεπώς η χρήση του είναι απαραίτητη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για να χρησιμοποιηθεί όμως θα πρέπει να δεθεί στο νήμα ή στην άκρη της πετονιάς του μηχανισμού και για δεθεί θα πρέπει να γίνει κόμπος.

Τώρα όμως είναι που ξεκινούν τα δύσκολα. Ο κόμπος όσο καλός κι όσο λεπτός κι αν καταφέρουμε να τον κατασκευάσουμε, πάντα θα εξέχει και μπορεί να μας δημιουργεί προβλήματα κατά τη διαδικασία της ρίψης, περνώντας μέσα από τα δαχτυλίδια του καλαμιού. Άρα θα πρέπει αυτός να βρίσκεται εκτός δακτυλιδιών, οπότε έχουμε μια πρώτη απάντηση για το μήκος του παράμαλλου. Δηλαδή το παράμαλλο μας θα έχει μήκος τόσο όσο χρειάζεται, ώστε κατά τη διάρκεια της βολής να είναι εκτός δαχτυλιδιών. Αυτό σημαίνει μήκος μικρότερο από το μήκος του καλαμιού.

Αυτός είναι ο κανόνας και αυτό που ακολουθούμε στην πλειοψηφία των εξορμήσεων και ειδικά όταν χρησιμοποιούμε νήμα. Αν τώρα θεωρούμε ότι το μήκος αυτό είναι μικρό τότε σε μεγαλύτερο παράμαλλο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέγεθος του κόμπου αλλά και στη διαδικασία της βολής. Επίσης αν χρησιμοποιούμε στο μηχανισμό πετονιά μπορούμε, αν καλύψουμε το λίγο μεγαλύτερο κόστος που έχει το ποιοτικό παράμαλλο, να τοποθετήσουμε μάνα - παράμαλλο ενιαίο.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΟ
Print
Back To Top