Deep Spinning - Γνωριμία με την τεχνική.

Του Μάρκου Βιδάλη Τ.272

Deep Spinning - Γνωριμία με την τεχνική.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μέχρι σήμερα οι βασικότεροι στόχοι στο spinning είναι ψάρια που κυνηγάνε κοντά στην επιφάνεια, όπως λαβράκια, λούτσοι, γοφάρια, κοκάλια, λίτσες, κυνηγοί και διάφορα τονοειδή όπως ντάσκες και παλαμίδες; Αυτό είναι κάτι φυσικό, αφού στο επίπεδο που ζουν και κυνηγάνε αυτοί οι αδηφάγοι άρπαγες, εκεί κυρίως «κολυμπούν» τα τεχνητά μας.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε τεχνητά; Πως και το 90% των ψαριών που συλλαμβάνουμε έχει τα παραπάνω ψάρια; Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το «ρίξε - μάζεψε» των τεχνητών. Συχνά οι περισσότεροι ψαράδες χρησιμοποιούν τα κλασσικά minnows που δεν κάνουν κάτι άλλο από το να κολυμπάνε καθώς μαζεύουμε το νήμα μας. Αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα είναι επιπλέοντα (floating) τότε ξεκινάμε μάζεμα αμέσως μετά την βολή. Όσον αφορά τα αντίστοιχα βυθιζόμενα, ίσως τα αφήνουμε να κατέβουν μερικά μέτρα και μετά πάλι ξεκινάμε ανάκτηση που όμως και πάλι μετά από μερικά μέτρα, το τεχνητό θα βρεθεί να κινείται στο ύψος που κινούταν πριν και το βυθιζόμενο αντίστοιχο μοντέλο!

Ξεχωρίζοντας κάτι σημαντικό

Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε ότι δυο τύποι minnow ίδιας κατηγορίας ή και ίδιου μοντέλου, σε βυθιζόμενη και επιπλέουσα έκδοση, δεν σημαίνει ότι το ένα ψαρεύει αφρό και το δεύτερο βαθιά. Καμία σχέση. Το πρώτο απλά επιπλέει και όταν σταματάμε ανάκτηση ανεβαίνει στον αφρό και το δεύτερο βυθίζεται αργά, δίνοντάς μας την δυνατότητα να το αφήσουμε να πάει στα μεσόνερα και να ξεκινήσουμε από εκεί ανάκτηση, αλλά μετά από λίγα μέτρα θα ανέβει στο επίπεδο που κινείται και το πρώτο! Απλά συνήθως τα sinking μοντέλα έχουν και καλύτερη βολή! Οπότε συνοψίζοντας τα floating μετά από αδράνεια και κατά την ανάκτηση κατεβαίνουν πχ στα 70 εκατοστά από την επιφάνεια, και τα βυθιζόμενα μετά από αδράνεια και βύθισμα, (όσο και αυτό αν είναι) ανεβαίνουν στα πχ 70 εκατοστά!

Τι είναι το Deep Spinning;

Βασικά ονομάζω έτσι αυτή την υποκατηγορία του spinning για να ξέρουμε σε μελλοντικά άρθρα για τι μιλάμε! Τι εννοώ με αυτό; Το eging για καλαμάρια είναι και αυτό μια μορφή spinning, αλλά με την τρέχουσα ονομασία καταλαβαίνουμε για τι ακριβώς μιλάμε! Άντε να εξηγήσεις spinning για καλαμάρια με καλαμαριέρες. Το ίδιο συμβαίνει και με το LRF. Υποκατηγορία του spinning και αυτή με πολύ λεπτά εργαλεία, όπως και το Ajing και πάει λέγοντας. Έχοντας επενδύσει λοιπόν σε αυτή την τεχνική περίπου τρία χρόνια τώρα, μόλις φέτος νιώθω έτοιμος να μπορώ να παρουσιάσω κάποια δεδομένα με σιγουριά και να σας τα τεκμηριώσω ανάλογα. Το Deep Spinning λοιπόν είναι κάτι ανάλογο με το Heavy Spinning αλλά χρησιμοποιεί μια ποικιλία από συγκεκριμένα τεχνητά και στοχεύει σε ένα ιδιαίτερο βάθος με εξίσου ιδιαίτερα ψάρια! Πιο αναλυτικά, το Deep Spinning είναι η τεχνική που θα μας δώσει κατ επανάληψη συναγρίδες, στήρες, μαγιάτικα, και άλλα κόκκινα και μαύρα ψάρια, εφόσον στοχεύει στα χαμηλότερα επίπεδα του νερού αποκλειστικά. Βέβαια μαζί με αυτά τα ψάρια, σίγουρα θα δούμε τους συνηθισμένους λούτσους ή παλαμίδες που και αυτά κατά περιόδους και κυρίως φωτεινές ώρες κυνηγάνε βαθύτερα. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, για πρώτη φορά θα αγνοήσουμε την επιφάνεια και θα στοχεύσουμε κάτω από τα μεσόνερα για κάτι καλύτερο, κάτι πιο επιβλητικό, κάτι πιο ποιοτικό.

Εξοπλισμός Deep Spinning

Καλάμι: Εδώ χρειαζόμαστε ένα δυνατό καλάμι που να έχει αρκετή δύναμη έλξης προκειμένου να τραβάει χωρίς έλεος το αρπακτικό που πιάσαμε. Μην ξεχνάμε ότι τα εν λόγο αρπακτικά και κυρίως οι συναγρίδες και τα μαύρα, θα εκμεταλλευτούν κάθε προεξοχή του βυθού για να μας κόψουν ή να βραχώσουν. Το καλάμι θα πρέπει να είναι ικανό να τραβάει λοιπόν χωρίς οίκτο! Τέτοια καλάμια είναι τα γνωστά του shore jigging ή καθ αυτού Heavy Spinning που όλα δεν χρειάζεται να ξεπερνάνε τα 100gr lure weight.

Μηχανισμός Deep Spinning

Όπως είναι ευνόητο, ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι αντίστοιχος των περιστάσεων! Δυνατός μηχανισμός κατηγορίας 4000 και πάνω με ενισχυμένα γρανάζια, bail και κατά προτίμηση χωρίς αντεπιστροφή είναι ο ιδανικός. Δηλαδή για ακόμα μια φορά ο μηχανισμός Shore Jigging ήδη οι περισσότεροι από εσάς έχετε!

Νήμα

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εδώ. PE #2.0 με PE #3.0 κρίνονται ιδανικά για αυτό που θέλουμε να κάνουμε! Αυτό μπορεί να είναι και οκτάκλωνο και τετράκλωνο χωρίς να μας απασχολεί ιδιαίτερα!

Leader

Το θέλουμε σκληρό! Σκληρό για να αντέχει καθώς θα «μετράει» τα βράχια μαζί με το λυσσασμένο αρπακτικό! Η διάμετρός του κυμαίνεται από 0.48 μέχρι 0.57mm. Φυσικά και μιλάμε για άριστης ποιότητας 100% Fluorocarbon.

Σύνδεσμος

Μπορεί να είναι η κλασσική περίπτωση του shore jigging, δηλαδή solid κρίκος με split ή απλά μια μεγάλη ενισχυμένη και επώνυμη παραμάνα από ατσάλι!

Τα τεχνητά στο Deep Spinning

Μπορούν να ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα οι μεγάλες σιλικόνες που ήδη πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε με τον εξοπλισμό shore jigging είναι μέσα στο κόλπο. Όμως δεν κάνετε jigging με σιλικόνες. Κάτι άλλο κάνετε σωστά; Για αυτό ακριβώς μιλάμε σήμερα. Για διάφορα τεχνητά στον πάτο και οι σιλικόνες είναι ένα από αυτά. Μετά ακολουθούν τα sinking pencils. Βαριά τεχνητά χωρίς γλώσσα με γρήγορο βύθισμα που φτάνουν γρήγορα στο βυθό και που τα χειριζόμαστε με κοφτά χτυπήματα twitching μαζί με μάζεμα! Εκτός από αυτά, θα χειριστούμε και μια κατηγορία minnows που είναι fast ή heavy sinking και κατεβαίνουν τάχιστα στον βυθό! Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουτάλια όπου θα ξεκινήσουμε ανάκτηση από τον βυθό κατευθείαν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλά από τα προαναφερθέντα τεχνητά έχουν σχεδιαστεί για ψάρεμα τούνας και άλλων αρπακτικών και σκοπό έχουν να αποδίδουν μια εξωπραγματική βολή από σκάφος συνήθως και να πέφτουν μέσα στα κυνήγια στον αφρό. Εμείς απλά θα εκμεταλλευτούμε αυτές τους τις ιδιότητες για να έχουμε την επιθυμητή βολή και το απαραίτητο βύθισμα που χρειαζόμαστε σε ξεχωριστούς όμως στόχους που κατοικούν στο βυθό. Δεν θα μιλήσουμε περισσότερο για τα τεχνητά σε αυτό το άρθρο αφού αποτελούν ένα κεφάλαιο από μόνα τους, κάτι που θα γίνει στο επόμενο τεύχος.

Γιατί Deep Spinning και όχι Shore Jigging;

Αφού και οι πλάνοι μια χαρά ψαρεύουν στο βυθό και είναι πιο εύκολο να παραμείνουν εκεί. Άσε που τα τεχνητά με τις σαλαγκιές τους θα σκαλώνουν για πλάκα! Ναι! Πραγματικά κρύβεται μια μεγάλη δόση αλήθειας στην παραπάνω πρόταση. Οι πλάνοι ψαρεύουν πολύ πιο αποτελεσματικά στον βυθό και δεν σκαλώνουν τόσο εύκολα. Όμως οι πλάνοι ψαρεύουν κάθετα και είναι αποτελεσματικοί τις μέρες που τα ψάρια είναι αρκετά δραστήρια. Τι γίνεται όμως όταν τα ψάρια δεν ενδιαφέρονται για αυτούς; Όταν είναι υποτονικά ή σε περίοδο αναπαραγωγής; Τότε πιστέψτε με, κάτι που κινείται παράλληλα με τον βυθό, πιο φυσικά και σαφώς πιο αργά, αυτό και θα κάνει την διαφορά!

Συνοψίζοντας το Deep Spinning είναι μια διαφορετική διάσταση του κλασσικού spinning με πιο δυνατά εργαλεία για πιο ιδιαίτερα αλιεύματα! Μπορεί να γίνει με τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό shore jigging και μπορεί να κάνει την διαφορά όταν τα ψάρια αδιαφορούν για τα τεχνητά μας. Περισσότερα για αυτή την ιδιαίτερη τεχνική στο επόμενο τεύχος.


 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

  1. Κάθε τεχνητό έχει διαφορετικό τρόπο δράσης και διαφορετική κίνηση. Για αυτό θα πρέπει να έχουμε μια μικρή ποικιλία μαζί μας και να πειραματιζόμαστε διαρκώς μέχρι να δούμε που χτυπάνε τα ψάρια της εκάστοτε περιοχής.
  2. Μην εκπλαγείτε αν κάποιες μέρες δουλέψουν μόνο τα βαριά τεχνητά με γλώσσα ή τα sinking pencils και μια άλλη στο ίδιο μέρος οι σιλικόνες ή τα κουτάλια. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.
  3. Τα ψάρια στα βαθύτερα στρώματα δεν έχουν μάθει ακόμα τα σκληρά τεχνητά. Εκμεταλλευτείτε το αυτό προς όφελός σας.
  4. Μην αφήνεται τα σκληρά τεχνητά να ακουμπάνε συχνά τον βυθό. Ο κίνδυνος σκαλώματος με αυτά είναι μεγάλος.
  5. Δεν είναι σπάνιο ψάρια όπως η συναγρίδα και η στήρα να ανέβουν αρκετά μέτρα ψηλότερα και να επιτεθούν στο τεχνητό σας. Οπότε μην «ξύνετε» τον βυθό.
  6. Στα βαθιά θα βρούμε και ψάρια όπως λούτσους και παλαμίδες, πιο συχνά από όσο θα περιμέναμε.
  7. Έχουμε τα φρένα μας δεμένα πάντα στα όρια της αντοχής του εξοπλισμού μας! Δεν «παίζουμε» με το ψάρι και το φέρνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έξω!
  8. Το Deep Spinning είναι πολύ πιο ξεκούραστο από το shore jigging. Μετά την βολή ακολουθάει κυρίως μάζεμα με twitching.
  9. Οι σαλαγκιές και τα αγκίστρια των τεχνητών μας πρέπει να είναι φονικά και να μην αφήνουν κανένα περιθώριο! Είναι αμαρτία να μας ξαγκιστρωθεί το ψάρι που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αξιόλογο!
  10. Καρφώνουμε πάντα και στην παραμικρή επίθεση! Διπλοκαρφώνουμε αν χρειαστεί! Πρέπει η σαλαγκιά ή οι σαλαγκιές μας να σιγουρέψουν το ψάρι!
ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top