Τεύχος Νο 270_D1 - Νοέμβριος Δεκέμβριος 2020

Νάμαστε πάλι μαζί...

Σταματήσαμε στο προηγούμενο lockdown και στο επόμενο τα έχουμε αλλάξει όλα. Μετά από 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας το ΨΑΡΕΜΑ , το περιοδικό που αγαπήσατε και μέσα από τις σελίδες του γεννήθηκαν νέες γενιές ψαράδων, σταμάτησε την έντυπη έκδοσή του.

Όλο αυτό αυτό το διάστημα δουλεύαμε, φτιάχναμε και ξαναφτιάχναμε τις ηλεκτρονικές του πια σελίδες, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό πιό απλές και ξεκάθαρες στο διάβασμα.

Συνειδητοποιήσαμε ότι το τεράστιο υλικό που υπάρχει από 1995, θα "ανεβαίνει" καθημερινά και η νέα μορφή του θα είναι μια εγκυκλοπαίδεια για το ψάρεμα από την ακτή. Θα βρείτε τα άρθρα, ανά συντάκτη, τεχνική, είδος ψαριού, εποχή, νέα προϊόντα, videos κλπ. Τα νέα τεύχη θα δημοσιεύονται σε πρώτη φάση δίμηνα (όχι τρίμηνα που ήταν τώρα) στην στήλη ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ και ευελπιστούμε σύντομα θα γίνουμε πάλι μηνιαίοι.

Όλη αυτή η πλατφόρμα, μαζί με τα περιοδικά ΨΑΡΕΜΑ με ΣΚΑΦΟΣ, ΒΥΘΟΣ, ΣΚΑΦΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ θα είναι δωρεάν για εσάς.

Μην παραβλέψετε να γίνετε μέλη στην μεγάλη μας οικογένεια και να επωφεληθείτε από τα πολλά προνόμια που θα αποκτήσετε.

Μαζί και στην νέα εποχή του περιοδικού!
Μάρκος Βιδάλης


Το ΨΑΡΕΜΑ δημοσιεύεται διαδικτυακά. Ημερομηνίες: 15 ΙΑΝ. 15 ΜΑΡ. 15 ΜΑΙ. 15 ΙΟΥΛ. 15 ΣΕΠ. 15 ΝΟΕ.


Spinning Το μήκος του παράμαλλου.

Του Αντώνη Δρόσου

Spinning  Το μήκος του παράμαλλου.

Ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς φίλους που ασχολούνται με το Spinning άλλα και τις παραλλαγές αυτού, δηλαδή το shore και το lrf είναι το μήκος που πρέπει να έχει το παράμαλλο που θα χρησιμοποιήσουν. Αυτό βέβαια όταν δεν έχουν στο μηχανισμό τους μονοκόμματη πετονιά (μάνα – παράμαλλο), αλλά νήμα και θέλουν να τοποθετήσουν στην άκρη του παράμαλλο ή έχουν κάποιο είδος πετονιά και θέλουν να βάλουν διαφορετική πετονιά στο παράμαλλό τους.

Το τελευταίο το αναφέρουμε, γιατί μπορεί να έχουμε στο μηχανισμό μας μια λεπτή πετονιά για πετάγματα και στην άκρη να θέλουμε μια χοντρότερη ή μια αόρατη. Δεν ξέρω τι είδους πετονιά χρησιμοποιείτε οι περισσότεροι για παράμαλλο, αλλά εγώ θεωρώ πως η fluorocarbon ή αλλιώς αόρατη είναι μονόδρομος. Πέρα από το χρωματισμό της, που στην ουσία είναι σα να μην φαίνεται αφού έχει παρόμοιο δείκτη με αυτό του νερού είναι πολύ ανθεκτική στα γδαρσίματα και κτυπήματα και αυτό μας εξυπηρετεί πολύ. Για πάμε τώρα να δούμε και το μήκος που πρέπει να έχει αφού πρώτα σκεφτούμε λίγο γιατί χρησιμοποιούμε παράμαλλο.

Οι βασικοί λόγοι

Το παράμαλλο το χρησιμοποιούμε βασικά για να μην είναι ορατό στα ψάρια το τμήμα κοντά στο τεχνητό, όπως θα ήταν αν είχαμε νήμα ή μία απλή πετονιά και κατά δεύτερο λόγο να έχει το τμήμα αυτό κοντά στο τεχνητό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε. Ακόμα είναι συχνά πιο ανθεκτικό στα τριψίματα και πιο ανθεκτικό στο κόμπο. Συνεπώς η χρήση του είναι απαραίτητη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Για να χρησιμοποιηθεί όμως θα πρέπει να δεθεί στο νήμα ή στην άκρη της πετονιάς του μηχανισμού και για δεθεί θα πρέπει να γίνει κόμπος.

Τώρα όμως είναι που ξεκινούν τα δύσκολα. Ο κόμπος όσο καλός κι όσο λεπτός κι αν καταφέρουμε να τον κατασκευάσουμε, πάντα θα εξέχει και μπορεί να μας δημιουργεί προβλήματα κατά τη διαδικασία της ρίψης, περνώντας μέσα από τα δαχτυλίδια του καλαμιού. Άρα θα πρέπει αυτός να βρίσκεται εκτός δακτυλιδιών, οπότε έχουμε μια πρώτη απάντηση για το μήκος του παράμαλλου. Δηλαδή το παράμαλλο μας θα έχει μήκος τόσο όσο χρειάζεται, ώστε κατά τη διάρκεια της βολής να είναι εκτός δαχτυλιδιών. Αυτό σημαίνει μήκος μικρότερο από το μήκος του καλαμιού.

Αυτός είναι ο κανόνας και αυτό που ακολουθούμε στην πλειοψηφία των εξορμήσεων και ειδικά όταν χρησιμοποιούμε νήμα. Αν τώρα θεωρούμε ότι το μήκος αυτό είναι μικρό τότε σε μεγαλύτερο παράμαλλο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέγεθος του κόμπου αλλά και στη διαδικασία της βολής. Επίσης αν χρησιμοποιούμε στο μηχανισμό πετονιά μπορούμε, αν καλύψουμε το λίγο μεγαλύτερο κόστος που έχει το ποιοτικό παράμαλλο, να τοποθετήσουμε μάνα - παράμαλλο ενιαίο.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΟ
Print
Back To Top