Τεύχος Νο 271 - Ιούλιος - Αύγουστος 2021

Ένας ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ξεκινά! NATEX by the SEA.

24/25/26 Σεπτεμβρίου 2021 - Μαρίνα Ταε Κβον Ντο, Π. Φάληρο.

Μετά από πολύμηνη απουσία οι επισκέπτες της NATEX, της απόλυτης θαλασσινής εμπειρίας, δίνουν το ραντεβού τους το Σεπτέμβρη, στην έκθεση NATEX by the Sea. H θαλασσινή αγορά ξεκινά δυναμικά και υποδεχόμαστε τους λάτρεις της θάλασσας σε ΑΝΟΙΚΤΟ ΧΩΡΟ 12.000 τ.μ., χωρίς περιορισμούς, για καινούργιες εμπειρίες, στα περίπτερα των εκθετών, με την δυνατότητα ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΚΑΦΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ στη θάλασσα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!

Δωρεάν Parking 2.000 θέσεων.

NATEX by the SEA
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΒΕΡΗ - ΤΗΛ: 210 7223168, www.NatexMedia.gr / info@varveris.gr


Shore Jigging Πλάνος ή Σιλικόνη;

Του Αντώνη Δρόσου

Shore Jigging  Πλάνος ή Σιλικόνη;

Ένα ερώτημα που μου απευθύνουν αρκετοί φίλοι ψαράδες που ξεκινούν ή ασχολούνται με την τεχνική του shore είναι για το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσουν. Πιο συγκεκριμένα αν είναι πιο αποδοτικό το ψάρεμα με πλάνο ή το ψάρεμα με σιλικόνες.  Επειδή η απάντηση εδώ δεν είναι μονολεκτική, αλλά ανοίγεται ένα μεγάλο θέμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο απλή και κατανοητή περιγραφή αυτής.

Το τελευταίο διάστημα έχοντας αφήσει για λίγο παραμελημένο το Spinning αλλά και το Lrf αφού όλο τον «ελεύθερο» παράκτιο χρόνο μας το καταναλώνει το Shore είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του κάθε δολώματος αφού και τα δυο χρησιμοποιήθηκαν αρκετές ώρες και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και περιόδους της ημέρας. Βλέπετε με το shore λόγω τόσο του μεγέθους των ψαριών όσο και της πεζοπορίας (κατάβαση & ανάβαση σε δύσκολους τόπους) καταναλώσαμε όλο μας τον χρόνο εκεί. Είναι κάποιες φορές που αναζητούμε το ένα, δύσκολο και καλό ψάρι από τα πολλά, μικρά κι εύκολα. Άλλωστε αυτή είναι και η «γοητεία» της συγκεκριμένης τεχνικής που το κάρφωμα και τράβηγμα του ψαριού μας κάνει να ξεχνάμε ατέλειωτες ώρες χωρίς την παραμικρή τσιμπιά. Ας αφήσουμε την πολυλογία κι ας δούμε συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δολωμάτων που μας ενδιαφέρουν:

Πλάνοι

1) Για να αποδώσουν και να γίνουν αποτελεσματικοί θέλουν κίνηση στο καλάμι που ο ψαράς την αποκτά με τον καιρό ή εκτός αν έχει εμπειρία από βαρύ spinning ή ψαρέματα jigging από σκάφος.

2) Το κάθε είδος τεχνητού θέλει τη δικιά του κίνηση που πρέπει να τη μάθουμε αν θέλουμε να είναι αποτελεσματικό.

3) Δουλεύουν καλά όλη τη διάρκεια της μέρας, από την ανατολή μέχρι και τη δύση του ήλιου και σε όλα τα βάθη.

4) Καλύτερες ώρες θα λέγαμε είναι το μισάωρο της ανατολής και το καταμεσήμερο στα αφρόψαρα και τις συναγρίδες.

5) Καλό δόλωμα για όλα τα αφρόψαρα όπως μανάλια, μαγιάτικα, κυνηγούς, γοφάρια, παλαμίδες, λούτσους αλλά και για συναγρίδες.

Σιλικόνες

1) Δολώματα που δουλεύουν από μόνα τους και με απλή ανάκτηση χωρίς να χρειάζεται ο ψαράς να ξέρει κάποια ιδιαίτερη τεχνική κίνηση του καλαμιού.

2) Μπορούν να ψαρευτούν άνετα κι από νέους ψαράδες.

3) Αν και ψαρεύουν όλες τις ώρες θα λέγαμε ότι οι πιο κατάλληλες είναι την ώρα που ξημερώνει και την ώρα που σουρουπώνει. Το μισάωρο του χαράματος και το μισάωρο της δύσης είναι οι πιο ιδανικές.

4) Καλό δόλωμα για μαυρόψαρα όπως στήρες, σφυρίδες, ροφούς αλλά και για συναγρίδες.

5) Ψαρεύει καλά κοντά στο βυθό όπου και κινούνται τα συγκεκριμένα ψάρια που αναζητούμε.

Συμπέρασμα

Ο κάθε ψαράς ανάλογα με την εμπειρία που έχει, τα ψάρια που αναζητά αλλά και την ώρα που εξορμεί επιλέγει και το τεχνητό που θα χρησιμοποιήσει.  Αν το ζητούμενο ψάρι είναι τα γοφάρια, οι παλαμίδες, οι λούτσοι, τα μανάλια, οι κυνηγοί τότε ο πλάνος είναι μονόδρομος και το ψάρεμά μας θα πραγματοποιηθεί μέρα. Αν το ζητούμενο ψάρι είναι οι στήρες, ο ροφός, η σφυρίδα τότε οι σιλικόνες είναι μονόδρομος και το ψάρεμά μας θα πραγματοποιηθεί ξημέρωμα και σούρουπο. Αν το ζητούμενο ψάρι είναι η συναγρίδα τότε και τα δυο δολώματα είναι καλά απλώς η ώρα της μέρας ίσως δώσει πλεονέκτημα σε κάποιο από αυτά.

Καλοκαιρινή Πρόταση

Επειδή η εξόρμησή μας συνήθως τώρα τους ζεστούς μήνες πραγματοποιείται είτε πρωινή είτε απογευματινή ώρα, αφού το καταμεσήμερο λόγω ζέστης είναι απαγορευτικό, προτείνω στους νέους φίλους το εξής πλάνο που ακολουθώ κι εγώ εκτός κι αν έχουμε βγάλει διαφορετικό λόγο συγκεκριμένου ψαριού που θα αναζητήσουν.  Όταν θα εξορμήσουμε πρωί τότε στο ξεκίνημα του ψαρέματός μας και μέχρι να ανατείλει ο ήλιος θα ψαρέψουμε με σιλικόνες σε βαθιά γενικά σημεία και στη συνέχεια με πλάνους στα υπόλοιπα σημεία. Στην περίπτωση του απογευματινού ψαρέματος θα ξεκινήσουμε με πλάνους και την ώρα που ο ήλιος δύει θα τους αντικαταστήσουμε με σιλικόνες που θα φροντίσουμε να ψαρευτούν σε σημείο που δεν το έχουμε ψαρέψει την τελευταία ώρα με άλλα δολώματα.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top